ČUVAR EKO SISTEMA: Pod Majevicom neguju pčele

V. M.

18. 10. 2020. u 16:02

PREDSEDNIK Udruženja „Majevička košnica“ Zdravko Simić kaže da se, pod Majevicom, kao blago, pčelarama bavi 40 domaćinstava, koje imaju 2.500 pčelinjih društava.

ЧУВАР ЕКО СИСТЕМА: Под Мајевицом негују пчеле

Foto: V. Mitrić

To je, kako kaže, jako važno, imajući u vidu da je na najčuvenijem skupu, na tu temu, u Londonu, pčela proglašena kao najvažnije biće na planeti.

Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik, koji je i prekaljeni pčelar, kaže da u ovom kraju zaista postoji i svest o značaju pčele u kompletnom eko sistemu. Ohrabruje, po njegovim rečima, što je broj pčelinjih društava, kao i onih koji se njima bave, u stalnom porastu, kao što ljudi hožće i žele da se usavršavaju. Zato im lokalna samouprva organizuje i seminare i predavanja, kao i sajmove na kojima izlažu svoje proizvode.

- Ova godina nije bila dobra, pa su prihodi u medobranju smanjeni, mada je cena kilograma meda, za izvoz, dostigla 6,2 evra - kaže Perić. - Gde bi nam bio kraj da je godina bolje ponela, a ova je jedna od najlošijih u poslednje dve decenije. Zato će opština, a trebalo bi i država, da pomogne pčelare, jer je to u interesu svih nas. Ovo postaje sve značajnija grana u privredi i agraru, pa su podsticaju neophodni.

Prota Stanko Vasić iz Draginca, kod Loznice, inače rodom iz Šljivove, kod Krupnja, kaže da i sam, bez obzira na veliko iskustvo u tom poslu koje ima od malih nogu, uvek nešto novo i dragocveno nauči od uljgevičkih pčelara.

- Pčelari iz bratskog nam Ugljevika imaju i dobro očuvana društva, veliko znanje, ali i valjanu opremu i svake godine nas obraduju nekim novinama – kaže Vasić, ističući značaj saradnje u ovoj oblasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio