PRINOSI IZNAD PROSEKA A IMA I KUPACA: Berba kukuruza u Posavini u punom jeku (FOTO)

Vid BLAGOJEVIĆ

18. 10. 2020. u 15:31

BERBA kukuruza na području Modriče i cele Posavine počela je pre petnaestak dana.

ПРИНОСИ ИЗНАД ПРОСЕКА А ИМА И КУПАЦА: Берба кукуруза у Посавини у пуном јеку (ФОТО)

Foto: V. Blagojević

Zbog kiša berba je bila prekinuta, ali je ovih dana nastvljena i u punom je jeku.

U ovoj godini kukuruzom je bilo zasejano oko 8700 hekatara. Prema prvim podacima kukuruz je dobro rodio, cena mu je solidna. Poljoprivredni prozivođač Savo Drinić iz Miloševca kod Modriče obrađuje 32 hektara zemlje, od čega je 17 hektara pod kukuruzom, 10 hektara je bilo pod pšenicom i na 5 heketara je bila soja.

- Ovogodišnji rod kukuruza se kreće oko 12 tona po hektaru i to je više nego predhodnih godina, pešnica je rodila u proseku 6 tona po hektru a soja oko 2,5 do 3 tone po hektru. Soja ja malo podbacila ali ja sam zadovoljan ovogodišnjim rodom sve tri kulture - kaže Drinić.

Svu ratarsku proizvodnju Drinić plasira na tržite. Kako kaže zadovaljan je trnutnom cenom na tržitu, a u prvom redu cenom kukuruza koja se kreće oko 30 feninga po kilogramu. Kako kaže otkupne cene soje i pešnice bile su bolja ove godine u odnosu na predhodne.

Foto: V. Blagojević

- Ova godina je stvarno bila dobra. Cene su dostigle određeni nivo, pa se može nešto i zaraditi. Pojavili su se i otkupljivači sa prostora Federacije BiH koji odmah plaćaju. Skinuo sam soju i za par dana počeću setvu pšenice - planira Drinić.

Na području opštine Modriča u ovoj godini kukuruz je dobro rodio. Završetak berbe sa svih površina očekuje se za 15-ak dana.

- Poljoprivrednici se nadaju da će vremenski uslovi poslužiti i da će na vreme obrati kukuruz i krenuti u setvu pšenice. To što je zemlja suva problem je, jer je teže obrađivati. Ovaj kraj je poznat po tradicionalnoj smeni kukuruza i pšenice na obradivim površinama. Agroterhnički rok za setvu pšenice poklapa se sa rokom završetka berbe kukuruza, tako da se nadamo da će naši poljoripvrednici uspešno završiti setvu- kaže Sida Tomić, samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Modriča.

Foto: V. Blagojević

Na području opštine Modriča 240 regostrovanih poljoprivrednih proizvođača ostvaruju pravo na podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji. Prema podacima odelenja za poljoprivredu, 85 proljoprivrednika dobija republički posticaj od 200 maraka po hektru zasejanom pšenicom. Na području opštine Modriča ove jeseni planirano je da se zaseje oko 1.500 hektara pšenicom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju