ODLIKOVANJA ZA JUNAKE RS: Dela za nezaborav, priznanje za žrtve

V. MITRIĆ

02. 10. 2020. u 11:36

IZASLANIK predsednice Republike Srpske Slobodan Župljanin i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić uručili su 18 posthumnih odlikovanja porodicama poginulih i nestalih boraca iz Bijeljine, Pelagićeva, Brčkog, Lopara i Ugljevika.

ОДЛИКОВАЊА ЗА ЈУНАКЕ РС: Дела за незаборав, признање за жртве

Foto. V. Mitrić

Jedno odlikovanje dodeljeno je i Radivoju Maksimoviću iz Lopara, borcu prve kategorije i ratnom vojnom invalidu.

Mićić je zahvalio predsednici Srpske i njenom kabinetu na organizovanju dodele odlikovanja i istakao da je to najmanje što se moglo učiniti za ljude koji su dali živote za svoju Republiku u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Treba nastaviti pomagati porodicama poginulih i nestalih, kako na lokalnom nivou, tako i na republičkom. Deci poginulih boraca treba obezbediti sigurno zaposlenje, a iznos invalidnina povećati – naglasio je prvi čovek Bijeljine.

Izaslanik predsednice Slobodan Župljanin naveo je da ovimčinom odlikovanja Republika Srpska podseća da se nikada ne smije zaboraviti žrtva koja je podnesena za njen nastanak.

- Moramo poslati poruku budućim generacijama da se niko ne može „pogađati“ oko Republike Srpske. Ovim činom želimo da otrgnemo od zaborava dela naših boraca i sprečimo napade na našu Republiku, koji su sve češći, perfidniji i drskiji – kaže Župljanin.

Foto. V. Mitrić

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić istakao je da se posthumna odlikovanja dodeljuju od 2012. godine.

- Ove godine posthumno je odlikovano oko 150 boraca, a ukupno od 2012. godine njih 2.145. Trudimo se da ubrzamo ovaj proces i da u naredne dve godine dodelimo medalje svim porodicama – naveo je Lazić.

Milan Koprivica preuzeo je odlikovanje za svog dedu Milenka Koprivicu, koji je poginuo na brdu Žuč kod Vogošće 1992. godine.

- Odlikovanje mi znači mnogo, ono je podsetnik na čovjeka koji se borio za svoj dom, porodicu, srpski narod – naglasio je Milan.

Foto. V. Mitrić

Za zasluge stečene borbi protiv neprijatelja i oslobođenje Republike Srpske, posthumno su odlikovani – Živan Lalić, Vojislav Šarenac, Mitar Subotić, Milinko Koprivica, Žiko Jović i Predrag Milutinović iz Bijeljine, Dragan Đurić, Miladin Mrkonjić, Milorad Spasojević, Željko Šarenac i Mirko Nikolić iz Brčkog, Dragan Đokić, Budimir Stanojević, Miodrag Simić i Mihajlo Tešić iz Lopara, Slavko Đokić i Savo Đokić iz Ugljevika i Stojan Šarkanović iz Pelagićeva.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri