ČUVAJU TEKOVINE JUNAKA: Sećanje na stradale iz Donjeg Zabrđa u RS

V.Mitrić

29. 09. 2020. u 23:55

U Donjem Zabrđu danas je služenjem parastosa za 16 poginulih borcima Vojske Republike Srpske i svim poginulim meštanima tokom narodnooslobodilačkog rata iz ovog mesta, obilježen je Dan mesne zajednice.

ЧУВАЈУ ТЕКОВИНЕ ЈУНАКА: Сећање на страдале из Доњег Забрђа у РС

Predstavnici opštine Ugljevik

Na spomen-obeležju poginulima u protekla dva rata upisano je 246 imena palih boraca i civilnih žrtava.

Dan mesne zajednice Donje Zabrđe ustanovljen je 1995. godine kada se iz zarobljeništva vratio 61 srpski borac od kojih su polovina bila meštani. Oni su 11 meseci bili zatočeni u Tuzli, nakon zarobljavanja na majevičkoj Lisači.

Predsednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je da cilj i obaveza da se kod svakog spomenika poginulim borcima održi parastos.

Predsednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić, koji je meštanin Donjeg Zabrđa, istakao je da je današnji dan za ovo mjesto veoma značajan jer su se iz zarobljeništva vratili mladići od kojih je najviše bilo upravo iz Zabrđa.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić prisustvovao je parastosu i naglasio da svi građani Republike Srpske treba da slede ideale za koje su se srpski borci žrtvovali

 

Cveće na spomen-obežje položili su predstavnici opštine Ugljevik, ugljevičke Boračke oraganizacije, predstavnici opštine Beočin, mesnih zajednica Donjeg Zabrđa i Suseka, te porodice, saborci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja