POKRIVA TEK POLA POTROŠAČKE KORPE: Prosečna plata u Srpskoj 962 KM

R.S.

23. 09. 2020. u 14:04

PROSEČNA plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj isplaćena u avgustu 2020. godine iznosi 962 KM i veća je za sedam maraka u odnosu na prosečnu julsku platu.

ПОКРИВА ТЕК ПОЛА ПОТРОШАЧКЕ КОРПЕ: Просечна плата у Српској 962 КМ

Foto: D. Pozderović

Uporedo, sindikalna potrošačka korpa za avgust 2020. godine iznosi 1.923,36 KM i prosečna plata je pokriva sa 50 odsto.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odeću i obuću, higijenu i negu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

- Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u avgustu trošile za nabavku prehrane 730 KM, za stanovanje i komunalne usluge 571 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 106 KM. Nabavka obuće i odeće u prošlom mesecu koštala je 142 KM, higijena i nega zdravlja 91 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM - saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

U Republici Srpskoj je najveća prosečna plata isplaćena u avgustu u oblasti finansijske delatnosti i osiguranja i iznosi 1.467 KM, a najniža isplaćena plata je u oblasti građevinarstva 668 KM.

- Niske prosečne plate u avgustu 2020. godine primili su radnici u umetnosti, zabavi i rekreaciji 717 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima 767 KM, kao i radnici u delatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva, čija je prosečna plata iznosila 688 KM - pokazali su podaci Saveza sindikata RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar