STRANCI DA NAPUSTE PRAVOSUĐE:Francuska poslanica u EP uputila rezoluciju o reformi Ustavnog suda biH

S. MIŠLjENOVIĆ

17. 09. 2020. u 07:20

PREDLOG rezolucije o reformi Ustavnog suda BiH koja se zalaže za prestanak mandata stranim sudijama, a koji je u Evropski parlament uputila poslanica iz Francuske Žili Lešante, odlična je za Republiku Srpsku, ali i BiH jer je neophodno da stranci napuste pravosuđe ukoliko BiH želi da bude deo EU, kažu sagovornici "Novosti".

СТРАНЦИ ДА НАПУСТЕ ПРАВОСУЂЕ:Француска посланица у ЕП упутила резолуцију о реформи Уставног суда биХ

Foto: Ustavni sud BiH

Lešante je navela da s obzirom na "nedostatak nepristranosti međunarodnih sudija", njih treba da zamene sudije iz BiH u sklopu reforme suda.

Branislav Borenović, poslanik u PBiH i član Zajedničke komisije za evropske integracije PBiH, kaže da je dobro što postoji pažnja evropskog parlamenta ka pravosuđu BiH.

- BiH želi da bude deo Evropske unije. To ne može biti sa stranim sudijama. Rezolucije poput ove za reforme Ustavnog suda BiH imaju težinu i one su specifične. Ne treba zaboraviti da je evropski parlament najveći zakonodavni dom EU. Ukoliko se rezolucija usvoji, ona ostaje kao dokument i možemo se pozivati na nju u daljim političkim borbama oko reforme pravosuđa BiH i u zalaganju sa odlazak stranih sudija, što definitivno treba da se desi, ističe Borenović i dodaje da je do sada bilo mnogo rezolucija koje bile i protiv Srpske.

Nenad Stevandić, predsednik Srpskog kluba u PBiH, kaže da bi svi pametni ljudi trebalo da podrže odlazak stranaca iz pravosuđa.

ZAHTEV POSLATI PREDSEDNIŠTVU

ŽILI Lešante je zatražila da predsednik Evropskog parlamenta ovu rezoluciju prosledi Predsedništvu BiH, Kancelariji visokog predstavnika u BiH, Savetu i Evropskoj komisiji.

On kaže da je odlično što se u evropskim institucijama pokreće priča o odlasku stranih sudija, ali da su i dalje najveći problem bošnjački političari koji ne dopuštaju da se to desi.

- Bošnjacima je svaki antisrpski protektor dobar. A to i jeste Ustavni sud BiH sa strancima. Republika Srpska se zalaže za put BiH prema EU i prema evropskim vrednostima, ali sve dok iz Sarajeva to ne žele prihvatiti, teško će doći do bilo kakve reforme - ističe Stevandić.

Šef Kluba poslanika SNSD u PD BiH Snježana Novaković Bursać pozdravila je Predlog rezolucije o reformi Ustavnog suda BiH koji podrazumeva prestanak mandata stranim sudijama, koji je u Evropski parlament uputila francuska poslanica Žili Lešante.

Bursaćeva je navela da ovakve i slične inicijative skreću pažnju evropskih parlamenatraca na hibridni pravosudni sistem BiH.

Deo tog sistema, navela je Bursaćeva, jeste i Ustavni sud, koji dokazano "ovu zemlju, sve njene narode i građane udaljava od funkcionalnosti i takozvanog evropskog puta".

Podsećanja radi, nakon što je Predstavnički dom PBiH odbio Zakon o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je prethodno birao predsednik Evropskog suda za ljudska prava, ovo je prvi put da se ista tema otvara na visokom nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!