OBELEŽENA KRSNA SLAVA BIHAĆKO-PETROVAČKE EPARHIJE: Biti Srbin u Krajini je podvižnički čin

S. M.

06. 09. 2020. u 15:51

EPARHIJA bihaćko-petrovačka danas je u Livnu obeležila krsnu slavu i 30 godina postojanja.

ОБЕЛЕЖЕНА КРСНА СЛАВА БИХАЋКО-ПЕТРОВАЧКЕ ЕПАРХИЈЕ: Бити Србин у Крајини је подвижнички чин

Foto: Srna

Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije rekao je da je danas obeležena krsna slava Eparhije - Sabor Srba svetitelja i da od danas nezvanično počinju slaviti Novomučenike livanjske. Prema njegovim rečima, biti Srbin u Krajini je podvižnički čin.

- Srbi pravoslavci koji su se vratili na svoja ognjišta osećaju radost iako je danas u Krajini teško biti Srbin - dodao je vladika.

Zbog situacije izazvane virusom korona krsna slava eparhije obeležena je na skroman, ali svečan način. Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Livnu služile su vladike bihaćko-petrovački Sergije, slavonski Jovan i umirovljeni episkop srednjoevropski Konstantin.

Vladika slavonski Jovan je u besedi istakao lepote Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Livnu u kojem se nalaze ikone donesene iz Jerusalima i svedoče o pobožnosti naroda u Krajini. Nakon bogosluženja, vladika Sergije odlikovao je Oredom novomučenika bihaćko-petrovačkih vladike Jovana i Konstantina i protinicu Zoru Radmilo.

Foto: Srna

Vladika Sergije unapredio je paroha livanjskog Predraga Crepulju u čin protonamesnika.

-Malo danas Srba živi u Livnu, ali ja kao paroh livanjski nisam naišao na nelagodnost među Livnjacima. Sledeće godina u planu je da se u obnovljenom hramu u Livnu obilježi 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u prisustvu njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja - rekao je Crepulja za Srnu.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna