INTERVJU Đorđe Popović: Ulažemo dve milijarde u auto-puteve

S. MIŠLjENOVIĆ

24. 08. 2020. u 10:30

REALIZACIJA projekta izgradnje auto-puta Banjaluka-Beograd napreduje po planu. JP "Autoputevi Republike Srpske" raspisalo je prošle sedmice javni poziv za finansiranje, projektovanje i izgradnju deonica auto-puta Vukosavlje-Brčko, Brčko-Bijeljina i Bijeljina-Rača.

ИНТЕРВЈУ Ђорђе Поповић: Улажемо две милијарде у ауто-путеве

Novosti

Cilj projekata je da omoguće bolje povezivanje mreže auto-puteva kako unutar Republike Srpske, tako i sa Srbijom, kaže u intervju, za "Novosti", Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza RS.

- Ukoliko tokom ove godine bude definisan način i izvor finansiranja ovog projekta, mi ćemo s naše strane učiniti sve da auto-put bude završen do 2025. godine - poručuje ministar Popović.

* Kolika je ukupna vrednost ulaganja u mrežu auto-puteva u RS?

- Ukupne investicije u auto-puteve po Srpskoj preći će dve milijarde maraka!

* Koji kapitalni projekti su planirani ili u toku, a koji bi mogli biti završeni ove godine?

- U toku je rehabilitacija magistralnog puta Ljubinje-Trebinje, a radovi se izvode na deonici dugoj 59 kilometara. Vrednost ove investicije je 12,3 miliona KM i planirano je da radovi budu završeni do početka zimske sezone održavanja putne mreže. U okviru investicionog održavanja JP "Putevi Srpske" u toku su radovi na rehabilitaciji magistralnog puta Drinjača-Milići-

- Vlasenica, kao i deonica Doboj-Šešlije-Modriča, rekonstrukcija regionalnog puta Bijelajce - Crna Rijeka, u planu je rehabilitacija regionalnog puta Bratunac-Drinjača. U toku je izgradnja kružne raskrsnice u Brodu, rehabilitacija i rekonstrukcija puteva na području opština Čajniče, Pelagićevo, Doboj, Modriča. U narednom periodu, nakon pribavljanja građevinske dozvole i izbora izvođača radova i nadzora očekuje se početak izgradnje regionalnog puta Nevesinje-Berkovići, kao i dve kružne raskrsnice u Doboju.

* Kako teku radovi na Koridoru 5C i kada građani mogu očekivati da Auto-put "9. januar" bude spojen prema FBiH?

- Sredinom prošle godine počela je realizacija prve faze izgradnje auto-puta na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku, deonica od Johovca do Rudanke, u dužini od šest kilometara. Izgradnja ove deonice teče planiranom dinamikom, u toku su radovi na glavnoj trasi i petljama Johovac i Rudanka. U toku su radovi na mostu preko reke Bosne, na šest podvožnjaka, kao i na vijaduktima na rampama petlji i na više betonskih propusta. Projekat se finansira kreditnim sredstvima EBRD u visini od 70 miliona evra, a odobren je i grant preko Investicionog fonda za Zapadni Balkan u iznosu od oko 14 miliona evra. U toku je i izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju druge faze ovog koridora od Rudanke do granice entiteta - Putnikovo brdo dužine oko šest kilometara. Za izgradnju ove deonice obezbeđena su finansijska sredstva iz kredita EBRD u iznosu 150 miliona evra i grant preko Investicionog fonda za Zapadni Balkan u iznosu od 38.768.800,00 evra. Prema procenama investitora JP "Autoputevi Republike Srpske" za tri godine obe faze će biti završene, a od dinamike FBiH zavisi kada će oni izgraditi svoj deo iz pravca Zenice do Putnikovog brda.

* Da li možemo očekivati saradnju sa nekim novim kineskim kompanijama na infrastrukturnim projektima u RS?

- Razgovarano je sa više kineskih firmi u vezi infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja. Vlada RS dala je koncesiju kineskom partneru za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor, sa Kinezima se takođe pregovara o izgradnji auto-puta prema Mliništima. S obzirom na to da je raspisan tender za finansiranje, projektovanje i izgradnju deonica auto-puta Vukosavlje-Brčko, Brčko-Bijeljina i Bijeljina-Rača ostavljena je mogućnost svim zainteresovanim kompanijama da se prijave. Već krajem ovog meseca imaćemo sastanke sa predstavnicima kompanija iz Kine, a i u kontaktu smo sa kineskom ambasadom.

MOST PREKO SAVE

KAKO teku radovi na izgradnji mosta preko Save u Gradišci?

- Na gradilištu mosta na Savi u Gradišci, sa naše strane intenzivno se radi. Armirano-betonski objekti, propust ispod trupa auto-puta i podvožnjak na odbrambenom nasipu su gotovo završeni, kao i trup auto-puta na deonici od završenog dela auto-puta Gradiška-Banjaluka do odbrambenog nasipa uz reku Savu. Na hrvatskoj strani, završeni su pripremni radovi, skidanje humusa i izrada pristupnog puta, a u toku su i geotehnički radovi. Ugovorena vrednost radova je 19.540.997 evra, dok je za projekat odobren i grant Evropske komisije preko Investicionog fonda za Zapadni Balkan u iznosu od 6,8 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba