LEPA VEST IZ DRVARA: Drvarčani će ove godine imati drenje

D. Lalić

20. 08. 2020. u 15:25

DRVARČANI koji su ovih dana obilazili svoja stabla, kažu da ih drenjina nije izdala ove godine, te da će biti rakije drenje.

ЛЕПА ВЕСТ ИЗ ДРВАРА: Дрварчани ће ове године имати дрење

Foto: D. Lalić

Mali crveni plodovi su okitili stabla i vire iz zelenog lista, a kako ima više vrsta drenjine, neke sazrevaju ranije, a neke kasnije, pa je zato potrebno češće obilaziti stabla.

- Drenjina je gospođa među biljkama, ne zahteva rezanje, prskanje, ali zato daje plod samo kad ona hoće - umeju reći oni stariji koji je već godinama beru.

Foto: D. Lalić

Ova čudna i samonikla biljka, raste skrivena u obalama, na međama, strminama, a često i na ničijoj zemlji i zato je nije lako sabrati. Plodovi su maleni, pa i to usporava potkupljanje.

Kako kažu Drvarčani, nekad im se čini da se drenjina skriva od stoke i ljudi, pa beži u okrajke i nepristupače strmine. Različita je po boji i ukusu, od bele, crvene i malinkaste, a tako i kod okusa od kiselkastog, pa do med slatkog. 

Svaka porodica zna za svoja skrivena stabla, koja se otkrivaju svojim žutim cvetom još u mesecu februaru prkoseći mrazevima. Svo drveće „šuti“, samo ona prva požuri da se otkrije ka prolećnom suncu. Stablo joj je nisko i žilavo, a list žari kao kopriva.

I njeno sazrevanje je tajnovito, svako stablo kao da ima svoj kalendar, te između zelenih listova od avgusta proviruju crveni plodovi, pa joj se čovek i tu mora pokoriti i obilaziti je u nekoliko navrata, poručuju Morače iz naselja Vrtoče koji su već ubrali prve drenjine.

Iako dren raste u još nekim mestima, samo su se Drvarčani dosetili da osim džemova i sokova, proizvedu i rakiju. I baš taj napitak ih je proslavio čak i do Amerike, kažu Drvarčani i dodaju da gde god imaju svoje rodbine i prijatelja, tu pošalju i koju litru drenje da osvetljaju obraz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a