GRANICE OTVORILI, ŠKOLE ZATVORILI: Još nepoznato kako će se odvijati nastava

I. D. STOJADINOVIĆ

20. 08. 2020. u 09:15

IAKO je Nacionalno koordinaciono telo prošle nedelje dalo preporuku da se vrata škola i vrtića otvore u redovnom terminu, Ministarstvo prosvete je pre dva dana saopštilo da će se sa nastavom ove godine početi sa zakašnjenjem od mesec, odnosno počeće 1. oktobra.

ГРАНИЦЕ ОТВОРИЛИ, ШКОЛЕ ЗАТВОРИЛИ: Још непознато како ће се одвијати настава

Foto N. Skenderija

Početak školske godine, kako su objasnili iz resora Damira Šehovića, ministra prosvete, nosi rizik za zdravlje dece i to zbog neizvesnog razvoja epidemiološke situacije. S druge strane, iste okolnosti nisu sprečile otvaranje granica Crne Gore, ali ni održavanje parlamentarnih izbora zakazanih za 30. avgust.

U Sindikatu prosvete kažu da podržavaju odluku o odgađanju nastave, ali tvrde da im nije jasno da li to znači da škole uopšte neće biti do 1. oktobra ili će se nastava odvijati putem interneta i platforme "Uči doma".

- Početak školske godine je, na preporuku Instituta za javno zdravlje (IJZ), odložen za 1. oktobar zbog procene zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine, za koji je obrazovni sistem bio spreman, nosi rizik po zdravlje dece zbog neizvesnog razvoja epidemiološke situacije koja je, iako pod kontrolom, još uvek složena - navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Kazali su i da se odluka o odgađanju odnosi na škole i vrtiće i najavili da će u narednim danima IJZ i predstavnici sistema obrazovanja definisati jasne preporuke na osnovu kojih će detaljno biti objašnjen način organizacije nastave u školama i vrtićima. Osim brige za zdravlje dece i nastavnog osoblja, u Sindikatu smatraju da je neophodno i prilagodati plan i program novonastaloj situaciji.

MLADI PROSVETARI NA CEDILU

Ministarstvo prosvete odgađanjem početka školske godine na cedilu je ostavilo mlade prosvetne radnike sa ugovorom na određeno, ocenili su iz koalicije "Crno na bijelo".

Foto Koalicija "Crno na bijelo"

- Odgađanje početka školske godine je loša odluka za učenike, a pogotovo za mlade prosvetne radnike - kazala je Milica Kankaraš (na slici), profesorka harfe iz ove koalicije. - Mladi profesori su eksploatisani i potpisuju ugovor o radu od septembra do juna. Država na taj način "štedi" oduzimajući dve plate prosvetnim radnicima. Sada još jedan mesec neće primiti platu.

- Kako ne bi ispalo da kasnije moramo nešto da nadoknađujemo, neophodno je, ne samo skratiti plan i program, već ga i prepakovati - kazali su iz Sindikata. - Veoma je važna socijalizacija, jer ništa ne može zameniti rad u učionici. Zato bi onlajn nastavu mogli da prate skraćeni časovi u školama, koji se organizuju po grupama, da se provera znanja možda organizuje uživo, a nastava putem interneta.

Foto in4s.net

Iako su iz resora obrazovanja naglasili da će, sve dok traje prekid vaspitno-obrazovnog rada, biti plaćeno odsustvo sa rada jednom od roditelja deteta koje nije starije od 11 godina, mnogi to pravo ne mogu da iskoriste. Svi se slažu da je zdravlje dece na prvom mestu, ali nemali broj roditelja se suočava sa problemom kome da povere decu dok su na poslu.

- Radim kod privatnika, imam ugovor na određeno i znam da ukoliko budem tražila plaćeno odsustvo, ne mogu očekivati produženje ugovora. Da bih izbegla gubitak posla, mesecima se snalazim na razne načine za čuvanje dece. Od rodbine, komšiluka do prijatelja. - kazala je Podgoričanka D. P.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti