DOBOJ JE OZBILJNO GRADILIŠTE: Dodik na obeležavanju gradske slave

S. M.

19. 08. 2020. u 15:41

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je Doboj ozbiljno gradilište te da se mnogi planovi već realizuju a planirane su investicije od 700.000.000 KM.

ДОБОЈ ЈЕ ОЗБИЉНО ГРАДИЛИШТЕ: Додик на обележавању градске славе

Dodik u Doboju / foto SRNA

Dodik je rekao da je objekat Vladičanskog doma u Doboju rekonstruisan sredstvima Vlade Srpske i grada Doboja od 500.000 KM sa ciljem da bude mjesto okupljanja radi očuvanja srpskog identiteta.

- To su pre svega crkva, manifestacije kulture i svi događaji koji bi mogli da ojačaju ili da budu snažan dokaz činjenice da Srbi ovđe imaju pravo da jačaju identitet - rekao je Dodik novinarima, nakon posete Vladičanskom dvoru.

Dodik je boravio u Doboju na slavi grada Preobraženju i ttom prilikom bio i kum. On je ovom prilikom gradu Doboju čestitao za sve realizovane planove i podsetio na planirane investicije u ovom gradu ou vrijednosti 700 miliona KM.

- Mnogi planovi koje smo činili zajedno već se realizuju. Doboj je ozbiljno gradilište. Poznato je da su planirane investicije od 700.000.000 KM, što obuhvata regulaciju reke Bosne, izgradnju obilaznice auto-puta oko Doboja - naveo je Dodik i istakao da će svi projekti uticati na stabilnost ove lokalne zajednice.

On je naglasio da je RS trenutno u teškoj borbi za očuvanje svog identiteta i opstanka, i da se mnogo čini da se i u Doboju, kao i u Gacku, Trebinju i ostalim lokalnim zajednicama, očuva vera u život i da ljudi ostanu na ovim prostorima.

Dodik je rekao da dobojska Gradska uprava nastoji da svi segmenti društva budu zastupljeni i da podržava sve vjerske zajednice.

- Doboj postaje divan primer tolerancije, koja je potrebna, ali isto tako ne treba da nekom predstavlja problem upražnjavanje vlastitih vrijednosti nekoga ko je drugi i drugačiji - naveo je Dodik.

Dodik, koji je ovogodišnji kum slave grada Doboja, Preobraženja Gospodnjeg, poručio je da ostaje posvećen Doboju i celoj RS i da je krsna slava dan okupljanja i analiziranja onoga što je učinjeno, kao i zavetovanja da će biti nastavljen rad za dobrobit naroda. Srpski član Predsedništva je sa Njegovim preosveštenstvom episkopom zvorničko–tuzlanskim Fotijem obavio čin lomljenja slavskog kolača u sali gradskog parlamenta u Doboju, rekao je da u ovoj lokalnoj zajednici ima da se uradi mnogo toga, te da je već dosta toga urađeno.

Dodik u Doboju / foto SRNA

Vladika Fotije naglasio je da će Vladičanski dom biti i mesto sa širom namjenom, te kulturni centar ovog kraja.

- Ovaj dom naš, danas osveštani, kaže da smo zajedno, da smo jedinstveni i da crkva neprestano radi na kulturnom uzdizanju našeg srpskog pravoslavnog naroda. Da budemo kao Sveti Nemanjići povezani, da budemo u simfoniji sa svojom državom Republikom Srpskom - istakao je vladika Fotije.

On je rekao da je srpski narod istorijski uviek bio državotvorni.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić čestitao je krsnu slavu sugrađanima i poželio da na današnji praznik svi preobraze sebe u bolje ljude i da bolje rade da bi grad napredovao.

Jerinić je, povodom krsne slave grada, Dodiku na poklon uručio umetničku sliku, ističući da se Doboj preobražava na bolje zahvaljujući podršci Dodika, predsednika RS, Željke Cvijanović i predsednika Vlade Srpske Radovana Viškovića.

Svečanosti lomljenja slavskog kolača prisustvovali su i poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Obren Petrović i Sanja Vulić, poslanici u Narodnoj skupštini RS sa ovog područja Aleksandar Subotić i Danijel Jošić,

načelnik Petrova Ozren Petković, pomoćnik ministra odbrane BiH Mirko Okolić i ostali gosti. Za 20.30 časova predviđen je koncert gradskog Srpskog-crkvenog pevačkog društva "Bogoljublje", koji će biti održan u porti Sabornog spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024