STUDENTI ISTRAŽIVAČI U SEMBERIJI: Bijeljina - sjajan partner

V. Mitrić

sreda, 05. 08. 2020. u 17:29

СТУДЕНТИ ИСТРАЖИВАЧИ У СЕМБЕРИЈИ: Бијељина - сјајан партнер

Foto: V. Mitrić

GRADONAČELNIK Bijeljine Mićo Mićić posetio je Eko-centar „Jezera“ u kom boravi petnaest studenata, članova Udruženja studenata biologije BiH i istražuje biološku raznovrsnost flore i faune u barskom sistemu donjeg toka i ušća reke Drine.

Studenti, zajedno sa bijeljinskim Ekološkim udruženjem „Eko-put“, sprovode projekat „Korak po korak do cilja“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi se u okviru „Eko-BiH“ projekta.

Mićić je podsetio da je na mestu današnjeg Eko-centra nekada bila divlja deponija.

- Zahvaljujući odličnoj saradnji Udruženja „Eko-put“ i Gradske uprave, izgrađen je ekološko-istraživački centar od velikog značaja za lokalnu zajednicu upravo zbog rada sa učenicima osnovnih i srednjih škola, mladima i studentima, starijim osobama, istraživačima i ljubiteljima prirode -kaže Mićić. - Udruženje „Eko put“ svake godine za svoj rad, putem javnog konkursa, dobija pare  od Gradske uprave namenjena za finansiranje projekata udruženja građana, a da je reč o ozbiljnoj organizaciji potvrda su i brojna priznanja za najbolje volontere koje su njihovi članovi primili od Grada Bijeljina.

Foto: V. Mitrić

Snježana Jagodić Vujić, predsednik Udruženja „Eko put“, zahvalila je Gradskoj upravi na podršci i istakla da će Udruženje nastaviti kampanju da se oko Eko-centra „Jezera“ uspostavi zaštićeno područje, koje će omogućiti dalji razvoj eko-turizma, a time i povećanje broj radnih mesta u oblasti „zelene ekonomije“.

- To je dugoročan plan i zbog toga je ovaj projekat nazvan „Korak po korak do cilja“, jer svake godine kada se uradi po nešto, nakon nekoliko godina imamo jasne i konkretne rezultate – zaključila je Jagodić-Vujić.

Foto: V. Mitrić

Monika Šafhauzer, članica Udruženja studenata biologije BiH, podsetila je da od prošle godine Udruženje čini biološka istraživanja zajedno sa bijeljinskim studentima.

- Do sada samo radili na polju ornitologije, hiropterologije, herpetologije, botanike i mikologije u kojima smo ostvarili značajne rezultate. Osim vrsta koje smo otkrili, imamo i prve rezultate koji prate tok različitih populacija, ali i prisutnosti invazivnih vrsta na ovom prostoru. Studenti su oduševljeni Bijeljinom i ambijentom u kojem rade, stekli su nove tehnike i znanja o vrstama koje do sada nisu imali priliku da vide u drugim dijelovima BiH. S obzirom na to da su u pitanju prvi rezultati istraživanja, treba da prođe još dosta godina do konačnih rezultata o brojnosti ovih vrsta, održivosti i slično – naglasila je Šafhauzer. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)