POGURAO I NATO! Bolesti koje u Srpskoj teraju ljude u penziju - karcinom, kardiovaskularne i duševne bolesti

Novosti onlajn/V.Mitrić

29. 07. 2020. u 10:31

PORED tri dominantne bolesti kao uzročnika invalidnosti-gubitka radne sposobnosti, u manjoj zastupljenosti pojavljuju se još povrede na radu, bolesti nervnog sistema i mišićno-koštanog sistema, kaže za „Novosti“, dr Mladen Milić, direktor Fonda PiO RS.

ПОГУРАО И НАТО! Болести које у Српској терају људе у пензију - карцином, кардиоваскуларне и душевне болести

Foto: V. Mitrić

Kada se  sagledaju vrste bolesti kao uzročnici invalidnosti-gubitka radne sposobnosti, prema Milićevim rečima, "u domaćem osiguranju preovladavaju maligne bolesti sa 26,46 posto, što je porast za 0,70 posto u odnosu na prvo polugodište 2019. godine, slede kardiovaskularne bolesti sa 20,60 posto, što je za 1,54 posto više nego u istom periodu lane i na trećem mestu duševne bolesti sa zastupljenošću od 18,65 posto, što je za 5,81 posto manje u odnosu na taj perio godine iza nas".

- Tako su karcinomi, nažalost, i dalje vodeći uzročnik nastanka invalidnosti-gubitka radne sposobnosti, u domaćem osiguranju, sa tendencijom povećanja zastupljenosti - precizira naš sagovornik.

- Ove tri dominatne vrste bolesti zbirno čine čak 65,71 posto od svih gubitaka  radne sposobnosti kod osiguranika. U stručnim i naučnim krugovima to se najčešće obrazlaže savremenim i brzim načinom života, stresom, zagađenjem životne sredine, hrane, vode, vazduha, nezdravom hranom, ali i direktnom vezom dominacije karcinoma i duševnih bolesti, kao uzročnika invalidnosti, sa ratnim događajima i bombadrovanjem osiromašenim uranijumom na prostoru Republike Srpske i BiH u periodu 1992. do 1995. godine i na prostorima SRJ 1999. godine, bombardovanjem od strane NATO snaga. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!