BEZ DOKAZA ZA RATNE ZLOČINE: Sud BiH izrekao oslobađajuću presudu Ibru Merkezu za zlodela nad Srbima 1992.

O. MATAVULj

25. 07. 2020. u 07:51

APELACIONO veće Suda BiH oslobodilo je krivice Ibru Merkeza za ratne zločine nad srpskim civilima u Goraždu 1992. godine.

БЕЗ ДОКАЗА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ: Суд БиХ изрекао ослобађајућу пресуду Ибру Меркезу за злодела над Србима 1992.

Foto Sud BiH

Prvostepenom presudom Merkez je bio osuđen na dve godine zatvora, a krivice su oslbođeni Predrag Bogunić i Ešef Hurić. Osuđujući deo presude je ukinut i nakon drugostepenog postupka Merkezu je izrečena oslobađajuća presuda, koja je pravosnažna.

U obrazloženju odluke sudija Mirko Božović je naveo da je Apelaciono veće nakon ocene sprovedenih dokaza utvrdilo da Tužilaštvo BiH nije van svake sumnje dokazalo da je Merkez počinio dela za koja se tereti. Prema optužnici, zločin je počinjen od jula 1992. do februara 1993. godine.

NEHUMANO

SUDSKO veće je u presudi konstatovalo da su uslovi boravka u stanovima, za oko 80 civila, bili nehumani. Međutim, kako pojašnjavaju, to nije bilo dovoljno da se zaključi da je optuženi Merkez bio odgovoran za to.

- Kako nisu sprovedene radnje koje bi van svake sumnje dokazale da je optuženi odgovoran za dela koja se tereti, sud je doneo oslobađajuću presudu - rekao je sudija Mirko Božović.

U presudi se navodi da nije sporno da je Merkez do 4. avgusta 1992. godine bio načelnik Stanice javne bezbednosti Goražde, kad je ranjen i zbog lečenja nije obavljao tu svoju funkciju. Međutim, Tužilaštvo nije dokazalo da je pre ranjavanja svojim postupcima uticao na privođenje i zatvarnje civila srpske nacionalnosti u Goraždu.

Prema ranijoj optužnici, Merkez je u svojstvu načelnika SJB Goražde - a kasnije su to radili Predrag Bogunić i Ešef Hurić u svojstvu komandira Policijske stanice Goražde - izvršavao nezakonite naredbe Predsedništva SO Goražde, da se civilno srpsko stanovništvo iz sela Bučje zatvori u prostorije SJB Goražde.
Navedeno je da je svaki od njih za vreme obavaljanja svoje funkcije planirao, naredio, počinio, pomagao u planiranju, pripremanju i činjenju, i na dugi način učestvovao u ubistvu, protivzakonitom zatvaranju, oduzimanju prava na pravično suđenje i nečovečnom postupanju prema više od 100 civila starosne dobi od sedam do 70 godina, isključivo srpske nacionalnosti s područja Opštine Goražde, koji su bili zatvarani u stanove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!