E-RECEPTI PONOVO U FUNKCIJI: Lekari više ne moraju da ih štampaju

T. CVIJETIĆ

11. 03. 2024. u 05:00

ELEKTRONSKO propisivanje recepata ponovo je u funkciji, kazali su iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Srpske. Iz Fonda su naveli da je nakon hakerskog napada na Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) postepeno omogućavan rad u tom sistemu, i da su se posle detaljnih testiranja stekli uslovi za ponovno propisivanje elektronskih recepata, kao i upotrebu elektronske knjižice.

Е-РЕЦЕПТИ ПОНОВО У ФУНКЦИЈИ: Лекари више не морају да их штампају

FOTO RTRS

- Elektronsko propisivanje recepata znači da lekari više ne moraju da štampaju recepte, a pacijent se u apoteku javlja samo sa e-karticom i na osnovu nje dobija propisanu terapiju - naveli su iz Fonda, i podsetili osiguranike da sa sobom nose elektronske knjižice da bi mogli da ostvaruju zdravstvenu zaštitu i podižu lekove u apotekama.

Isključiva upotreba elektronske kartice je, kažu, najbolja zaštita ličnih podataka i kompletnog sistema, jer eventualne greške i potencijalne zloupotrebe sistema uz upotrebu kartice nisu moguće, kazali su iz FZO.

Emilija Bogdanović iz Banjaluke ističe da će ponovno uspostavljanje IZIS-a olakšati svakodnevni život svima, posebno onima kojima su lekovi neophodni za normalan život.

- Ranije smo morali da nekoliko dana unapred pozovemo ili posetimo lekara kako bismo dobili štampani recept, a ukoliko ne bi mogao da bude urađen istog dana, onda bismo opet, za nekoliko dana, morali da odemo kod porodičnog lekara. Sada je dovoljno samo da telefonski obavestimo lekara da nam je potrebna nova doza lekova kako bi nam prepisao recept, i da lekove podignemo preko elektronske knjižice - kazala je Banjalučanka.

Jedinstvena identifikacija

IZ FZO su kazali da E-kartica obezbeđuje jedinstvenu identifikaciju korisnika, eliminiše potrebu za ručnim unošenjem podataka, poput imena i prezimena ili jedinstvenog matičnog broja pacijenata, a samom osiguraniku omogućava bolju kontrolu i zaštitu njegovih medicinskih i ličnih podataka.

Podsećamo i da je upotreba elektronskih kartica bila predviđena od 1. januara ove godine, ali da je zbog hakerskog napada na IZIS taj rok morao biti prolongiran.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)