BiH TRAŽI EKSTRADICIJU: U Švedskoj uhapšen Dedo Odobašić zbog zločina nad Srbima u Brodu 1992. godine

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 02. 2024. u 05:00

U ŠVEDSKOJ je, prema Interpolovoj poternici, uhapšen Dedo Odobašić koji se tereti za ratni zločin protiv srpskih civila u Brodu. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS obavešteno je da je Odobašić uhapšen u januaru mesecu, kažu u MUP RS.

БиХ ТРАЖИ ЕКСТРАДИЦИЈУ: У Шведској ухапшен Дедо Одобашић због злочина над Србима у Броду 1992. године

FOTO: Boračko udruženje Brod

Prema proceduri, Ministarstvo pravde BiH je Švedskoj dostavilo dokumentaciju za ekstradiciju Odobašića u BiH.

Predsednik Organizacije za traženje poginulih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac potvrdio je da je, prema njegovim saznanjima, u Švedskoj po Interpolovoj poternici uhapšen Odobašić koji se tereti za ratni zločin protiv srpskih civila u Brodu.

Odobašiću je pred Okružnim sudom u Doboju u martu prošle godine odloženo je izjašnjavanje o krivici jer se nije pojavio u sudnici. Sud nije dobio potvrdu da je Odobašiću uručen poziv koji mu je diplomatskim putem poslat na adresu u Švedskoj.

Okružno javno tužilaštvo Doboj tereti Odobašića za mučenje srpskih civila u Brodu u martu i junu 1992. godine. U optužnici se navodi da je Odobašić u zgradi Skupštine opštine tadašnjeg Bosanskog Broda zlostavljao srpskog civila nakon što su ga mučili i pretukli pripadnici Hrvatskog veća odbrane.

Žrtve

PRIPADNICI Hrvatske vojske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih formacija sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod ubili su 26. marta 1992. devetoro srpskih civila u Sijekovcu kod Broda, što je prvi masovni zločin nad srpskim narodom u proteklom ratu. U narednih nekoliko dana, te formacije ubile su još 37 meštana Sijekovca, najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine.

On se tereti i da je staroj zgradi policije u Brodu mučio i naneo teške povrede Srpkinji koja je bila zatvorena u ćeliji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)