NACRT NOVOG PROPISA U UTORAK PRED POSLANICIMA U SRPSKOJ: Zapadu smeta i Dodikov zakon o stranim agentima NVO

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 09. 2023. u 07:15

NACRT zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u Republici Srpskoj uvršten je na dnevni red sednice Narodne skupštine zakazane za 26. septembar. Ovaj dokument već mesecima je tema u RS, ali i šire, jer su mnoge strane ambasade u BiH - od SAD, Velike Britanije, Nemačke, pa do Delegacije EU, zatražile od Banjaluke da ne usvaja ovaj akt, jer ga, kako kažu, smatraju udarom na demokratiju.

НАЦРТ НОВОГ ПРОПИСА У УТОРАК ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА У СРПСКОЈ: Западу смета и Додиков закон о страним агентима НВО

Foto Novosti

Poslednja u nizu kritika stigla je i od komesarke Saveta Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović. Ona je uputila i pismo predsedniku Narodne skupštine RS Nenadu Stevandiću u kojem poziva poslanike da se uzdrže od usvajanja pomenutog propisa. Ipak, iz institucija RS odbacuju bilo kakve pretnje i poručuju da će rasprava biti demokratska i otvorena.

Stevandić kaže za "Novosti" da će Skupština saslušati sve primedbe, ali neće unapred da podleže pritiscima i zahtevima da se zakon povuče iz procedure.

- O svakom zakonu se raspravlja u meritumu i nije nametnut od nekog nepoznatog lica, na primer Kristijana Šmita, nego je upućen u parlament i širu zajednicu na razmatranje. Srpska uvažava sve argumente oko zakona, ali da unapred savijamo kičmu i lišavamo sebe zakonodavne uloge, to sigurno nećemo. Pritisci i pisma koja stižu na adrese institucija RS povodom ovog dokumenta, samo su dodatni razlog da Srpsku suočimo sa što više argumenata i da na kraju napravimo najbolji mogući dokument, ili da ga uopšte ne usvojimo nakon rasprave.

A u dokumentu koji je iz Vlade upućen u parlament i koji je izrađen po američkom i ruskom modelu, između ostalog, ističe se da RS želi jasno znati ko su "strani agenti" i koje organizacije dobijaju novac iz inostranstva i kako ga troše.

Prema ovom tekstu, nevladin sektor u Srpskoj podnosiće finansijske izveštaje iz kojih zemalja dobija donacije. Takođe, organizacije će snositi i odgovornost, odnosno biće ugašene ukoliko deluju protiv Ustava RS. U nacrtu zakona piše i da registar neprofitnih organizacija vodi Ministarstvo pravde RS. Dalje, navodi se da NVO podnosi prijavu Ministarstvu na obrascu prijave, koji propisuje ministar. Nadzor nad zakonitošću rada neprofitne organizacije vrši nadležni inspekcijski organ.

- U slučaju da neprofitna organizacija u svom delovanju postupa suprotno Ustavu RS i propisima RS, odnosno kada deluje kao agent stranog uticaja na štetu individualnih i drugih prava građana ili podstiče na nasilje, koristi govor mržnje ili podstiče versku ili drugu netrpeljivost s ciljem postizanja političkih ciljeva ili ukoliko Poreska uprava utvrdi nepravilnosti u finansijskom poslovanju, Ministarstvo pravde pokreće postupak kod nadležnog suda za zabranu obavljanja rada, kao i postupak protiv odgovornih lica u skladu sa Krivičnim zakonikom Republike Srpske - dodaje se u nacrtu u kojem se neprofitnim organizacijama zabranjuje političko delovanje i politička aktivnost.

Prema zakonu, političko delovanje je učešće u predizbornim kampanjama, prikupljanje sredstava za stranke, njihovo finansiranje, dok politička aktivnost predstavlja svaku aktivnost prema institucijama i predstavnicima Republike Srpske čiji je cilj usvajanje ili izmena propisa i politike. Iz političkog delovanja, kako se navodi u dokumentu, izuzete su aktivnosti u oblastima zaštite životne sredine, borbe protiv korupcije i informisanja.

Amerika izglasala još 1938.

ZAKONSKA regulativa koja se odnosi na delovanje nevladinih organizacija, odnosno "stranih agenata" u Americi postoji od 1938. godine i nosi naziva Zakon FARA, odnosno to je Akt o registraciji stranih agenata u SAD. U Ruskoj Federaciji je sličan dokument usvojen 2012. godine.

Predsednik RS Milorad Dodik još u martu mesecu je najavio usvajanje dokumenta po kojem će sve NVO i oni koje finansiraju stranci biti označeni kao strani agenti. Dodik je tada rekao da će taj zakon biti identičan američkom.

- SAD u svom zakonu strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci nazivaju stranim agentima na prostoru Amerike - kazao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)