BAKIR HOĆE DA SRBE I HRVATE PRECRTA U BiH: Lider SDA poziva islamske zemlje u pomoć i prekrajanjem istorije aktivira stari plan

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 09. 2023. u 07:30

DA bi u budućnosti ostvario davno započeti san, lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović započeo je sprovođenje opasnog plana prekrajanja istorije. Otvoreno priziva sve islamske zemlje da priteknu u pomoć Bosni i Hercegovini, kako bi se nadjačao Zapad, koji predvode SAD, tvrdeći da rade u interesu Srba i Hrvata. A ta dva naroda, kako on tumači istoriju, nije trebalo ni da postoje u BiH.

БАКИР ХОЋЕ ДА СРБЕ И ХРВАТЕ ПРЕЦРТА У БиХ: Лидер СДА позива исламске земље у помоћ и прекрајањем историје активира стари план

FOTO: SDA

U intervjuu za televiziju Al Arabija, Izetbegović je izjavio da se na području današnje BiH kroz "vekovnu istoriju niko nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat, nego da su svi bili 'Bosanci ili Bošnjani različitih vera'". I tvrdi da se to promenilo pod pritiscima i uticajem Srbije i Hrvatske?!

- Izetbegović je ponovo na drzak i bezobrazan način pokušao da falsifikuje istoriju i negira nacionalni identitet Srba i Hrvata. A, pozivajući na muslimanskoj televiziji Al Arabija islamske zemlje da pojačaju svoje prisustvo u BiH, Bakir je ponovo pokazao da od oca Alije nije nasledio samo SDA, već i političku doktrinu iz Islamske deklaracije po kojoj BiH treba da postane dominantno muslimanska država utemeljena na šerijatskom pravu - istakao je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, ovakvim Izetbegovićevim stavovima jasno se pokazuje da je SDA islamska radikalna organizacija:

- Pokazuje se i da je SDA opredeljena protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji garantuje ravnopravnost konstitutivnih naroda. Njihova deklarativna podrška evropskom putu BiH u suštini je prevara i predstavlja kupovinu vremena da bi u jednom trenutku muslimani postali dominantni u brojčanom i političkom smislu.

Dodik je naveo i da je ovakva politika Stranke demokratske akcije odavno jasna srpskom narodu:

- Bakirovi stavovi nas dodatno motivišu da se odlučnije i snažnije okupljamo oko Republike Srpske i njenih institucija, jer samo na taj način možemo sačuvati naš identitet i način života kao slobodni ljudi.

Dževad Galijašević, politički analitičar, kaže da su Izetbegovićeve poruke o Srbima i Hrvatima uvredljive i protiv zajedničkog života u BiH:

- Nažalost, on želi da isprovocira sukob i probudi radikalnu islamsku struju u BiH, vređajući Srbe i Hrvate i nametanjem nekog izmišljenog narativa o tome kako se na području sadašnje BiH niko nikada nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat. Porodica Izetbegović je glavni protivnik mira u BiH. I napravili su najveće zlo Bošnjacima, jer su zaustavili proces izgradnje nacionalne svesti kao kulturne kategorije. Oni su to pretvorili u razvoj verske svesti.

Srđan Perišić, profesor geopolitike, kaže, za "Novosti", da je Izetbegović svestan i činjenice da se sav islamski svet odvaja od Zapada, odnosno SAD i Velike Britanije, što se videlo na Samitu BRIKS, gde su četiri islamske zemlje primljene:

- Očigledno Izetbegović pokušava sada islamskim zemljama da proda antizapadnu priču, a da pritom nastavi i antisrpsku politiku optužujući Srbe da sa Zapadom rade protiv Bošnjaka. Ovo je van svake pameti.

Prema njegovim rečima, Izetbegović pokušava da uhvati poslednji voz u novim globalnim političkim kretanjima, ali da pritom zadrži antisrpsku politiku:

- U tom novom geopolitičkom vozu nema mesta za antisrpsku politiku Izetbegovića i sarajevske čaršije. I to je ono što njega najviše i brine.

Marfi vladi diktira raspored

U DANU kada je Izetbegović pozvao islamske zemlje da pomognu Bošnjacima u borbi protiv Zapada i SAD, stiglo je i pismo američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Johana Satlera na adresu Nermina Nikšića, premijera Federacije BiH. U njemu oni zahtevaju energetsku tranziciju, reformu javnih preduzeća, ali i da se daju koncesije za aerodrome.

- Pismo Marfija federalnom premijeru Nikšiću, u kojem mu diktira dnevni red vlade u kojoj je Nikšić još premijer, karikaturalan je prikaz tužne bosansko-hercegovačke stvarnosti. Daš mu agreman i on ti za mesec-dva drži časove, određuje dnevni red vlade, kritikuje sve i svakoga, ponaša se, malo je reći, kao kod kuće. Ako je i od Marfija - previše je. Ili da ukinemo sve institucije u BiH i ostavimo samo američku ambasadu - poručio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!