DVA ZVORNIKA NA KRALJEVSKOJ RUTI: Promotivna šetnja „Stopama kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića“ (FOTO)

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

02. 06. 2023. u 20:54

ZVORNIČKA Turistička organizacija priredila je promotivnu šetnju tematskom stazom „Stopama kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića“ od zvorničkog hrama Rođenja Svetog Jovana Preteče, pored kuće Stanka Nikolića, nedavno oslikanog murala koji prikazuje dolazak kralja Aleksandra u Zvornik, potom preko mosta koji nosi njegovo čuvenog našeg monarha.

ДВА ЗВОРНИКА НА КРАЉЕВСКОЈ РУТИ: Промотивна шетња „Стопама краља Александра Првог Карађорђевића“ (ФОТО)

foto V Mitrić

Šetnja je završena u Podzemnom gradu Karađorđevića u Malom Zvorniku gde su direktori zvorničke Turističke organizacije Ivana Đokić Milanović i  njena malozvornička koleginica Marica Lukić potpisali Sporazum o saradnji između turističkih organizacija grada Zvornika i opštine Mali Zvornik. Time zvanično zpočinje prekogranična saradnja u oblasti turizma gradova sa dve obale, prvih komšija odvajkada.

Đokić Milanović kaže da su prve šetnje činili učenici trećeg razreda turističkog smera SŠC „Petar Kočić“, članovi PEU „Korak“ i PD „Mladost“, predstavnici Gradske uprave Zvornik i zainteresovani sugrađani, uz pratnju turističkog vodiča.

- Prošli smo pet tačaka  koje se nalaze na ovoj ruti - objašnjava čelnica TO Zvornik.

- Krenuli smo od zvorničke crkve ka kući Stanka Nikolića u kojoj je 1919. godine boravio kralj, tada regent, potom otišli do nedavno oslikanog murala „Na ručku kod Stanka Nikolića – regent u Zvorniku“ gde je stavljena dvojezična informativna tabla o muralu koji je jedna nova turistička tačka za razgledanje, a cela tura je novi turistički sadržaj koji će kao takav biti uvršten kod Turističke organizacije, ali i kolega iz Malog Zvornika.  Kroz ovaj sadržaj imaćemo priliku da razmenjujemo turiste. Dalje nas tura vodi preko mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. O svakoj tački u okviru šetnje „Kraljevim stopama“ istorijske činjenice - govorio je turistički vodič Miloš Ivanović.

- Šetnja se završava u Podzemnom gradu Karađorđevića gde smo potpisali Sporazum o saradnji koji će biti okvir za sve buduće sadržaje.  Današnja tematska staza je prva aktivnost, a u narednom periodu trudićemo se da osmislimo što više zanimljivih sadržaja za turiste.

Stanislav Tomić, profesor iz SŠC „Petar Kočić“, koji je pokretač ideje i svojim znanjem i trudom doprineo da celi projekat bude ovakav kakav jeste, istakao je da se o Zvorniku često govori kao o gradu bogate istorije, ali kada se bolje sagleda, nema baš puno detalja i izvori su šturi.

- I baš što se tiče turizma nedostaju detalji, a meni je bio interesantan ručak kod Stanka Nikolića. Spomenuo sam to Turističkoj organizaciji, njima se to dopalo kao ideja i  realizovali su ovaj projekat, a zbog toga je oslikan i mural. Meni je  bilo, pre svega, interesantno u simboličkoj ravni to što su na ručku kod Stanka Nikolića bili prisutni, pored kralja i njegove pratnje i tadašnjeg načelnika Đorđe Vidakovića, i pravoslavni paroh, muderis i župnik i to mi je privuklo pažnju. Mural se nalazi u neposrednoj blizini nekadašnje kuće Stanka Nikolića, a i ova ulica se između dva svetska rata zvala Nikolićeva ulica.

Sveštenik Miloš Zekanović, govoreći o crkvi i događajima koji su se u njoj desili, rekao je da su tri zvona na hramu poklon kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

- Kralj ih je poklonio 1927. godine, za četiri godine biće tačno 100 godina kako ta zvona pozivaju verni narod na molitvu. Kaže se da je on već 1924. godine obećao zvona, sledeće godine stigao je spis gde je najavio da će zvona biti gotova za dve, najdalje tri godine i 1927. su stigla i okačena su ovde. Mnogi od vas možda ne znaju i da je ovo najstarija parohijska aktivna crkva u celoj eparhiji zvorničko-tuzlanskoj. Ovaj hram osveštn je 1823. godine i prva služba odslužena je na Ivanjdan, koji proslavljamo kao slavu naše crkve - kazao je sveštenik Zekanović.  

Poznati zvornički trgovac i narodni poslanik Stanko Nikolić ugostio je regenta na ručku koji je priredio u svojoj kući 4. jula 1919. godine. Izgradnja mosta (1929. godine) koji nosi naziv kralja Aleksandra delom je finansirana i njegovim donacijama. Tajni, podzemni grad pravljen je po nalogu Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu