ZA BERKOVIĆE 1,3 MILIONA: Sekretarijat za raseljene pomaže pogođene zemljotresom

V. N.

06. 02. 2023. u 06:45

DIREKTOR Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš i načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović potpisali su u Banjaluci Ugovor o finansiranju izrade projektne dokumentacije za izgradnju devet individualnih stambenih objekata u toj opštini, u iznosu od oko 7.000 KM.

ЗА БЕРКОВИЋЕ 1,3 МИЛИОНА: Секретаријат за расељене помаже погођене земљотресом

Foto S. Mišljenović

Reč je o stambenim objektima oštećenim u zemljotresu prošle godine koji nisu uslovni za stanovanje. Inače, tada je oštećeno više objekata, između ostalog, kuće u kojima su živele izbegličke porodice.

Čordaš je napomenuo da će ova sredstva biti doznačena opštini Berkovići u skladu sa sporazumom o saradnji potpisanim u avgustu prošle godine.

- Sekretarijat je još prošle godine potpisao sporazum o saradnji sa opštinom Berkovići u kojoj će biti izgrađeno devet kuća i za čiju je izgradnju izdvojeno skoro 600.000 KM, a sredstva je obezbedila Vlada RS. Potpisivanjem ovog ugovora napravili smo važan korak ka zajedničkom cilju, da izgradimo kuće u skladu sa svim standardima i da trajno zbrinemo ljude čije su kuće najviše oštećene - rekao je Čordaš.

On je napomenuo da je Sekretarijat u prethodnom periodu finansirao više projekata na području ove opštine ukupne vrednosti skoro 1,3 miliona KM, uključujući i izgradnju ovih devet stambenih objekata, kao i izgradnju vodovodnog sistema Dabrica u istoimenom naselju u kojem živi veliki broj povratnika.

Ovaj infrastrukturni projekat u Dabrici je deo redovnog programa rada Sekretarijata koji se finansira iz budžeta Srpske, a samo za njega je Sekretarijat izdvojio 100.000 KM.

U Berkovićima je u toku i realizacija projekata koji se finansiraju donatorskim sredstvima Razvojne banke Saveta Evrope, koji uključuju obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

PROJEKAT

NA području Berkovića ovim projektom je obuhvaćeno 16 stambenih jedinica. Regionalni program stambenog zbrinjavanja je jedan od važnijih programa Sekretarijata koji se realizuje kroz šest potprojekata. Glavni cilj ovog programa je trajno rešavanje problema povratnika i interno raseljenih lica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna