ZA DAN USTAŠE ZAKLALE 2.315 SRBA, POUBIJALI I DECU: Pamtimo ovaj zločin, da nam se ne bi ponovio, poručio Dodik tokom polaganja venaca

S. Mišljenović

05. 02. 2023. u 19:44

USTAŠKI zločin nad Srbima počinjen u selima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Rakovac kod Banjaluke 7. februara 1942. godine, kada je za samo jedan dan ubijeno 2.315 Srba, među kojima 551 dete, i to bez ispaljenog metka, noževima i sekirama na monstruozan način, najveći je pojedinačni zločin počinjen u jednom danu tokom genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

ЗА ДАН УСТАШЕ ЗАКЛАЛЕ 2.315 СРБА, ПОУБИЈАЛИ И ДЕЦУ: Памтимо овај злочин, да нам се не би поновио, поручио Додик током полагања венаца

Foto SRNA

Polaganjem venaca kod Spomen-kosturnice u naselju Drakulić je uz prisustvo političkog vrha RS, diplomatskog kora i predstavnika Grada, obeležena 81. godišnjica od stradanja Srba na ovom području.

Milorad Dodik, predsednik RS, poručio je da Republika Srpska nije slučaj, već istorijski zavet srpskog naroda i slobodna država koja apsolutno mora da opstane, jer je jedini častan odgovor na stradanje Srba koje se desilo pre 81 godinu u banjalučkom naselju Drakulić i okolnim selima.

- Ne smemo da se obrukamo pred onima koji su svoje živote dali za našu slobodu - rekao je Dodik.

On je naveo da su tog dana Srbi bili okovani snegom i opkoljeni ustašama, da nisu imali šansu da prežive, jer ustaše nisu imale milosti i ubijale su svakog Srbina bez obzira na to da li je dete, žena, starac...

- Okupljamo se svake godine ne samo da se prisetimo nego i da pamtimo ovaj zločin, koji je jedan od najmonstruoznijih, jednako tako kako je za Srbe bila i NDH koja je imala samo jedan cilj - da Srbe pobije, pokrsti ili raseli - rekao je Dodik.

On je podsetio da komunistički režim nije dozvoljavao da se obeleži godišnjica stradanja Srba, ali da su potomci napravili spomenik gde se danas okupljaju u zavetu da čuvaju srpski narod i RS.

Foto SRNA

- Nijednog trenutka mi koji rukovodimo Republikom, a i oni koji dođu posle nas, ne smemo više da dozvolimo da se poseje zabluda srpskom narodu da može da živi u društvu na principima bratstva i jedinstva. U tom društvu oni koji su činili zločine samo su se pripremali da to ponovo učine i to je bilo devedesetih godina - istakao je Dodik.

On je dodao da ne može da oprosti ovaj stravičan zločin, jer je uveren da ima onih koji bi, da im se pruži prilika, ponovili zlodelo iz februara 1942. godine.

- Ovo se ne može oprostiti, ali to ne znači da uzmemo pušku i ubijamo, već znači da ne smemo dozvoliti da nam se ovo ponovo desi - poručio je Dodik.

On je ponovio da su zbog toga važne sloboda srpskog naroda i Republika Srpska.

- Nikoga ne diramo, ne verujemo u BiH koja je i stvorena da korak po korak preuzme Republiku Srpsku i da ona bude besmislena. Zato je naša borba danas isključivo borba za te vrednosti Republike - objasnio je predsednik RS.

Foto SRNA

On je naglasio da niko ne treba da olako shvati napade na Republiku Srpsku.

Istoričar Predrag Lozo kaže da su u zločinu saučestvovale kako lokalne strukture NDH, domaće hrvatsko stanovništvo, tako i elitna jedinica Poglavnikova telesna bojna, koju su sačinjavali uglavnom pripadnici iz zapadne Hercegovine, a koja je poslata iz Zagreba specijalno za izvršenje ovog zločina.

Lozo podseća da su istoričari istražili ključnu ulogu u ovom bestijalnom zločinu Viktora Gutića i Miroslava Filipovića Majstorovića - fra Tomislava iz samostana na Petrićevcu. Prema njegovim rečima, ovaj drugi je poseban simbol koji pokazuje ulogu Rimokatoličke crkve u NDH i nažalost značajnog dela njenih predstavnika koji su pružali otvorenu ili prećutnu saglasnost, podršku ili čak učestvovali u zločinima.

POTROVALI I PSE

PLAN pokolja, pre kojeg su čak potrovani psi u tim selima da ne bi najavili dolazak ustaša, razradio je stožernik za Hrvatsku krajinu Viktor Gutić zajedno sa fratrom Nikolom Bilogrivićem.

SVIREPOST

LEPA Todorović je rekla da je njen svekar Milan preživeo masakr igrom slučaja. Prema njenim rečima, svekar je našao ćerkicu koja je bila na samrti, te izdahnula na njegovim rukama. Navela je još jedan primer monstruoznog zločina kada su u buretu našli dečaka koji se krio, te su mu na najsviperiji način oduzeli život.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći