"PALO" OSAM DILERA: Posebno odeljenje Tužilaštva BiH podiglo optužnice

S. M.

19. 01. 2023. u 07:35

TUŽILAC Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv osam osoba kojom ih tereti za šverc narkoticima na osnovu dokaza koji su proistekli dešifrovanjem aplikacije "Anom".

ПАЛО ОСАМ ДИЛЕРА: Посебно одељење Тужилаштва БиХ подигло оптужнице

FOTO: Avaz

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH, optužnicom su obuhvaćeni Saša Ratković (32), zvani Sale iz Trebinja, Dragan Supić (49) iz Dervente, Tomislav Vidaković (33), zvani Tomo, Vladica Rakić, (42) iz Beograda, Vasilije Stjepić (55), zvani Profa, iz Brčkog, Mitar Blagojević (37), zvani General, iz Foče, Miroslav Čalija (48) iz Mostara, policijski službenik MUP HNK i Dražen Šiniković (43) iz Konjica. Svi optuženi nalaze se u pritvoru.

- Optuženi se terete da su, delujući kao organizovana kriminalna grupa na području BiH, zemalja regiona, EU i Južne Amerike, uz korišćenje kriptovanih aplikacija, činili krivična dela međunarodnog prometa velikih količina droge kokaina i marihuane, sticanje velike nezakonite imovinske koristi, pranje novca, falsifikovanje isprava - stoji u optužnici.

Foto Ilustracija MUP RS

U optužnici se navodi da su optuženi nakon sticanja velike nezakonite imovinske koristi stečene prodajom velikih količina kokaina i marihuane, novac ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, najviše na području Ivanice, Mostara i Brčkog, kao i za kupovinu skupocenih vozila i drugih dobara.

Tužilaštvo BiH zatražilo je blokiranje identifikovane pokretne i nepokretne imovine, radi osiguranja zabrane otuđenja tokom postupka.

- Optuženi su koristili koruptivna krivična dela, kako bi krivotvorili dokumenta za članove grupe, pri čemu su zloupotrebljavani policijski kapaciteti. Optuženi policijski službenik tereti se da je pomagao optuženima davanjem informacija o policijskim aktivnostima, kao i u krivičnim delima pranja novca i kupovine nekretnina - pojasnili su u Tužilaštvu BiH.

Foto Glassrpske

VIŠE OD 450 DOKAZA

IZ Tužilaštva su poručili da će navode optužbe dokazivati pozivanjem 58 svedoka i stručnih veštaka i prilaganjem više od 450 materijalnih dokaza, među kojima su i dokazi pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći od pravosudnih institucija SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)