NEŠIĆU BEZBEDNOST, A KONAKOVIĆU DIPLOMATIJA: Do kraja januara očekuje se formiranje Saveta ministara BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 01. 2023. u 08:15

PREDSTAVNICI SNSD, HDZ BiH i Koalicije "Osmorka" ubrzano rade na formiranju novog Saveta ministara BiH, koji bi trebalo da dobije "zeleno svetlo" Parlamenta BiH do kraja januara.

НЕШИЋУ БЕЗБЕДНОСТ, А КОНАКОВИЋУ ДИПЛОМАТИЈА: До краја јануара очекује се формирање Савета министара БиХ

Sednica Saveta ministara BiH, Foto Savet ministara BiH

Kako "Novosti" saznaju, partije koje učestvuju u formiranju Saveta ministara (SM) BiH već su usaglasile većinu imena. Tako će Savetu ministara u naredne četiri godine predsedavati Borjana Krišto iz HDZ BiH. Srpski ministri će biti Zoran Tegeltija na mestu ministra finansija, Nenad Nešić je predložen za mesto ministra bezbednosti, dok će Staša Košarac ostati u fotelji ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Pored Nenada Nešića, lidera DNS, koji predstavlja jedno od iznenađenja u Savetu ministara, najviše se čekalo na ime ministra spoljnih poslova i ko će to od bošnjačkih kadrova naslediti Biseru Turković na ovom mestu.

Kako je "Novostima" potvrđeno, novi ministar spoljnih poslova BiH biće predsednik "Naroda i pravde" Elmedin Konaković. Pored Konakovića, u Savet ministara ulazi i Edin Forto, predsednik Naše stranke koji će u fotelju ministra prometa i komunikacije.

Što se tiče kadrova HDZ BiH, ministar pravde bi trebalo da bude Davor Bunoza, a Dubravka Bošnjak iz iste stranke da bude na čelu ministarstva civilnih poslova.

Nenad Nešić, Foto D. Pozderović

Jedan od problema u procesu formiranja SM je mesto ministra za ljudska prava i izbeglice. Iako je to mesto pripalo SNSD, koji je kandidivao za ministra Denisa Šulića, bivšeg potpredsednika Narodne skupštine RS, nakon zamerki iz Fedearcije, da to mesto treba da pripadne po nacionalnosti nekome iz reda Ostalih, reagovao je i lider SNSD Milorad Dodik. On je poručio da Šulić neće biti kandidat, a to je potvrdio i sam Šulić.

- Zahvalan sam Šuliću što je shvatio da špekulacije mogu biti prepreka. Otklonićemo taj problem. Što se nas tiče, ali i "Osmorke", oni razumeju da je to problem koji je izmislila SDA koja je želela da problematizuje njegovo imenovanje - kaže Dodik.

Elmedin Konaković, Foto Kliks

Naglasio je da će umesto Šulića, SNSD na poziciju ministra za ljudska prava i izbeglice postaviti nekoga iz reda Ostalih naroda.

Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD u PBiH, smatra da prilikom sastavljanja SM treba prihvatiti kandidate koje su predložili oni koji učestvuju u parlamentarnoj većini.

- Pojedine stranke u FBiH su često sklone da utiču na biranje nečijih kandidata i ne treba upadati u te zamke - ističe Vulićeva.

POZNATI I ZAMENICI MINISTARA

POZNATI su i kandidati za zamenike ministara koji dolaze iz RS i to su Aleksandar Goganović (SNSD) iz Doboja i on će biti zamenik ministra odbrane BiH. Mesto zamenika ministra civilnih poslova pripašće Marijani Mojić, kadru US iz Bijeljine. Zamenik ministra komunikacija i transporta BiH biće Ognjen Janjić, član "Demosa" iz Zvornika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)