CENE KVADRATA PRENADUVANE: Građani Srpske čekaju bolja vremena za kupovinu nekretnina

N. Lazukić - T. Cvijetić

10. 12. 2022. u 06:15

CENE nekretnina u Banjaluci prednjače na tržištu Srpske već nekoliko godina, a od ove godine kvadratni metar u gradu na Vrbasu košta papreno, i do 4.600 maraka, na šta je uticalo poskupljenje građevinskog materijala, gvožđa, goriva, ali i skuplja radna snaga, rast inflacije...

ЦЕНЕ КВАДРАТА ПРЕНАДУВАНЕ: Грађани Српске чекају боља времена за куповину некретнина

Foto Grad Banjaluka

Kako objašnjava Dragan Milanović, direktor jedne banjalučke agencije, početkom godine poskupeo je građevinski materijal i, shodno tome, poskupeli su stanovi u novogradnji, ali to je dovelo i do pada potražnje. Inflacija je velika, građani su to osetili na svim poljima, pa i građani koji su od svojih prihoda mogli da kupe stan su se povukli. Trenutno stanje na tržištu je, kako kaže, stabilno.

- Najskuplji kvadrat je u centru grada, od 4.100 do 4.600 KM, to je pod Starčevicom, kod Ugostiteljske škole, u Ulici Stepe Stepanovića kvadrat dostiže od 3.400 do 3.500 KM, kod Venecija mosta oko 3.500 do 3.700 KM, a tako se cene kreću i u Novoj varoši - kaže Milanović i dodaje da je najjeftiniji deo novo naselje Siti blok i Lazarevo - Budžak gde kvadrat staje do 2.800 KM.

On smatra da neće biti većih oscilacija na tržištu.

- Na osnovu ekonomskih parametara kojima trenutno raspolažemo, očekuje se smanjenje rasta cena početkom nove građevinske sezone, prvenstveno u novogradnji, a paralelno s tim i stara gradnja - potvrdio je Milanović za "Novosti".

Murisa Marić, Foto Printskrin

Murisa Marić

Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja za zaštitu potrošača "Don", istakla je da su cene nekretina preterano velike i prenaduvane.

- Platežna moć naših građana nije baš tolika da možemo sebi priuštiti nekretninu, i objašnjava da se stanovi i mimo ovoga, ipak kupuju, na što se pretežno odlučuju oni koji imaju određenu ušteđevinu - ističe Marićeva.

Maja Kuzmić, profesorka srpskog jezika, koja već određeno vreme traga za stanom, zabrinuto ističe da su cene stanova previsoke, i poručuje da ni ljudi koji rade u kulturnim ustanovama na ovoj skupoći ne mogu da priušte stan, dok bračni par Marići govore kako su odlučili da sačekaju bolja vremena za kupovinu nekretnina jer se nadaju da će u jednom trenutku cene morati da padnu.

VIŠAK STAMBENOG PROSTORA

MURISA Marić smatra da su cene kvadrata sada previsoke, bez obzira na visoke cene građevinskog materijala i druge troškove.

- Kupuju nekretnine oni koji su primorani da reše stambeno pitanje i koji imaju ušteđevinu, dok su mnogi uzdržani i plaše se krize - kaže Murisa, i dodaje da će doći do pada cene stanova, jer postoji višak stambenog prostora u novim zgradama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista