IDU DUŽI ROKOVI: Fond PIO Republike Srpske o uslovima za penziju

28. 11. 2022. u 11:14

MUŠKARCI mogu u starosnu penziju ako imaju 65 godina života i 15 godina života osiguranja kao i kad navrše 59 godina i 40 godina penzijskog staža.

ИДУ ДУЖИ РОКОВИ: Фонд ПИО Републике Српске о условима за пензију

Za primanja seniora primenjuje se švajcarska formula, Foto M. Anđela

- Uslov u pogledu navršenih godina života povećava se postepeno, za četiri meseca, još na početku 2024. i 2025. godine, kada se u potpunosti navršava uslov od 60 godina života i 40 godina penzijkog staža za muškarca i ženu, kao i uslov,samo za ženu osiguranika od navršenih 58 godina života i 35 godina staža osiguranja -kaže za „Novosti“ dr Mladen Milić, direktor Fonda PIO. - Zato u cilju efikasnijeg rešavanja zahteva za ostvarivanje prava na penziju pozivamo sve osiguranike koji će u toku 2023. godine navršiti uslove za sticanje prava na starosnu penziju da se obrate u poslovnicu Fonda PIO, prema mestu prebivališta, radi kompletiranja dokumentacije i urećenje podataka potrebnih za postupak rešavanja o pravu na penziju.

Osiguranici se pozvani da u cilj prikupljanja nedostajuće dokumentacije i podataka u Matičnoj evidenciji osiguranika, kako bi postupanje Fonda PIO, nakon podnošenja zahtjeva osiguranika za ostvarivanje prava na penziju, bilo što efikasnije.

Siguranicima se prilikom dolaska u poslovnicu Fonda preporučuje da ponesu raspoloživu dokumentaciju kao što su: radne knjižice ili fotokopije radnih knjižica, dokaz o stažu osiguranja sa uvećanim trajanjem (beneficirani radni staž), potvrdu staža iz drugih država, ako je prethodno pribavljena, i druge dokaze o stažu ako ih osiguranik poseduje.

Fond posebno apeluje na osiguranike koji imaju navršenog staža osiguranja van Republike Srpske, u drugim državama i Federaciji BiH, da se odazovu na poziv Fonda PIO i da, ako to do sada nisu učinili, podnesu zahtev za potvrdu staža iz inostranstva putem Fonda i prie podnošenja zahteva za penziju, s obzirom da se za taj dokument, bez kog se ne može donositi konačno rešenje o ostvarivanju prava, iz pojedinih država potražuje i čeka duži vremenski period, od više meseci, pa čak i godina, na što Fond PIO Republike Srpske ne može bitno uticati. Blagovremeno pribavljanjem potvrde staža osiguranja iz inostranstva postupak odlučivanja o pravu na penziju se znatno skraćuje.

Odzivom osiguranika na poziv Fonda za kompletirana dokumentacija i uređenja podataka iz Matične evidencije stiču se uslovi da Filijale Fonda PIO, kao prvostepeni organi odlučivanja o pravu, ešenja o ostvarivanju prava donose u maksimalno kratkom roku od sedam do 15 dana, što je znatno manje od zakonom propisanog roka, od dva meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju