MAHMULJIN DO INTERPOLA: Sud BiH raspisuje Međunarodnu poternicu za komandantom Trećeg korpusa tzv. Armije BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

24. 11. 2022. u 23:59

PRESUĐENI ratni zločinac i komandant Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakib Mahmuljin i zvanično je u bekstvu jer se nije pojavio u Sudu BiH da, poslednjeg dana zakonskog roka, započne izdržavanje zatvorske kazne od osam godina zbog brojnih zločina nad Srbima Vozuće i Zavidovića. Sudu BiH nije dostavio ni traženu medicinsku dokumentaciju.

МАХМУЉИН ДО ИНТЕРПОЛА: Суд БиХ расписује Међународну потерницу за командантом Трећег корпуса тзв. Армије БиХ

Foto Sud BiH

Za njim će biti raspisana Interpolova poternica, potvrdio je za "Novosti" advokat Miodrag Stojanović.

- Mahmuljin je trebalo da se javi na izdržavanje zatvorske kazne, a ne u Sud da preuzme uputni akt i to je suštinska razlika - istakao je Stojanović.

On je pojasnio da će Sud BiH, u skladu sa zakonom, prvo izdati potražnicu da proveri gde se Mahmuljin nalazi, zbog čega se nije javio, poslati sudsku policiju na njegovu kućnu adresu.

- Kada dobije informaciju da on nije u BiH, da je otputovao izvan zemlje, sledeći korak Suda je raspisivanje poternice, a onda i obraćanje Interpolu sa međunarodnom poternicom - istakao je Stojanović.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić izjavio je da osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin nije mogao da napusti BiH i ode u Tursku bez prethodnog dogovora i sprege bošnjačkog političkog rukovodstva i pravosuđa.

Ostojić smatra da bekstvo Mahmuljina u Tursku i izbegavanje izdržavanja kazne pokazuje apsurdnost pravosudnog sistema u BiH.

- Politički vrh Republike Srpske mora uraditi sve što je moguće da se ispravi ova nepravda, jer će, u suprotnom, jednoga dana svi Srbi koji su bili učesnici proteklog rata kao pripadnici Vojske RS i MUP RS biti procesuirani - upozorio je Ostojić.

Foto:RTRS

On je rekao da je dosadašnja praksa u radu pravosuđa BiH pokazala da se samo sudilo Srbima za ratne zločine.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

OTPUTOVAO REDOVNIM LETOM

MAHMULjIN se od aprila, kada mu je Sud BiH izrekao pravosnažnu kaznu zatvora od osam godina, nalazi u Turskoj. On je napustio BiH redovnom avio-linijom Sarajevo-Istanbul, dan nakon izricanja pravosnažne presude. Obrazloženje njegovog advokatskog tima bilo je da je u Tursku otišao na lečenje.

PRITVOR

KOMENTARIŠUĆI činjenicu da je Mahmuljin na suđenje u Sudu BiH dolazio sa slobode i da je nakon osuđujuće presude "išetao" iz Suda BiH i otputovao, Stojanović je naveo da u poslednje vreme u toj pravosudnoj instituciji postoji takva praksa. On kaže da je postalo pravilo da su ti ljudi na merama zabrane, ograničenja slobode kretanja, kontakata sa svedocima, a pritvor je izuzetna mera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći