KILOVATI POVOLJNIJI OD GASA!? Sve veći broj građana Istočnog Sarajeva odlučuje da se ove sezone greje na struju

M. REGOJE

08. 11. 2022. u 08:45

GRAĐANI Istočnog Sarajeva plaćaju najvišu cenu gasa u Srpskoj jer se tim energentom snabdevaju iz Federacije BiH. Gasom iz preduzeća "Sarajevo-gas" a. d. Istočno Sarajevo se snabdeva oko 5.500 korisnika.

КИЛОВАТИ ПОВОЉНИЈИ ОД ГАСА!? Све већи број грађана Источног Сарајева одлучује да се ове сезоне греје на струју

Foto Ž. Knežević

Direktor ovog preduzeća Nedeljko Elek za "Novosti" kaže da cena gasa za domaćinstva iznosi 1,35 KM, bez PDV-a, za metar kubni, dok je za komercijalne kupce veća za oko desetak odsto.

- To su cene koje su bile pre poskupljenja nabavne cene gasa "Energoinvesta", tako da će se za ovaj mesec tek formirati nove cene - rekao je on.

Elek podseća da ugovor o snabdevanju gasa između "Sarajevo-gasa" i sarajevskog "Energoinvesta" ističe u decembru, posle čega bi dobavljač trebalo da bude preduzeće "RS-gas". Promenom dobavljača, kako navodi, cene gasa bi trebalo da budu niže.

- U tom slučaju cene za potrošače u Istočnom Sarajevu bile bi izjednačene sa ostatkom RS, bile bi niže za oko devet odsto - rekao je on.

Elek je istakao da, do isteka ugovora u decembru, ne bi trebalo da dođe do novih poskupljenja, jer, kako kaže, cena se formira na naftnoj formuli za tri meseca.

Slična situacija je i sa cenama centralnog grejanja. Direktor preduzeća "Toplane" iz Istočnog Novog Sarajeva Darko Berjan ranije je izjavio da su uputili zahtev Skupštini te opštine za povećanje cena grejanja, koje trenutno za stanove po kvadratu iznosi 1,47 KM.

Istočno Sarajevo, Foto M. Regoje

Zbog rasta cena drugih energenata, poput ogrevnog drveta i peleta, sve veći broj građana odlučuje da se greje na struju.

- Cena struje u Srpskoj višestruko je niža u odnosu na zemlje okruženja i neće se značajnije menjati do 1. januara 2025. - izjavio je u avgustu ove godine generalni direktor "Elektroprivrede RS" (ERS) Luka Petrović.

On je tada rekao da je cena struje koju građani plaćaju 22,5 evra po megavat-satu, u Sloveniji 220, a u Nemačkoj 270 do 350 evra po megavat-satu.

Međutim, Petrović je ovih dana izjavio da se cena struje sigurno neće povećati do početka naredne godine.

- Želimo da period oktobar-mart bude energetski stabilan gde svaki građanin koristi električnu energiju po najpovoljnijim uslovima na Balkanu, možda i u Evropi - rekao je Petrović.

Foto M. Regoje

Namera je da bude uveden program kojim će biti nagrađeni potrošači koji troše manje struje uštedama od 10 ili 20 odsto i da im bude snižen račun za skoro 50 odsto.

Petrović je naveo mogućnost da se uvedu platni razredi, nešto kao u Srbiji, da se uštede stimulišu popustom na računu ili da se ide na povećanje tarifnog sistema.

DRVA KAO REZERVNI OGREV

PRODAVCI drva ističu da potražnja nikada nije bila veća, jer su mnogi građani uzeli drva, kao rezervni ogrev. Saša Škobo, prodavac, ističe da penzioneri prvi kupuju drva, i da je za njih omogućeno plaćanje na osam rata.

- Zbog enormno velike cene peleta, koja je od 700 do 800 KM po toni, firme za proizvodnju tog ogreva kupuju sav drvni materijal, što pravi pometnju na tržištu - istakao je Škobo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave