DODIKU "PAKUJU" SUKOB S NEMCIMA: Izjašnjavanje o ambasadoru iskorišćeno za udar na srpskog člana Predsedništva BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 08. 2022. u 08:30

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik, na poslednjoj sednici ovog tela u Sarajevu, glasao je protiv svih tačaka dnevnog reda, među kojima je bilo i davanje agremana novom nemačkom ambasadoru Tomasu Fičenu.

ДОДИКУ ПАКУЈУ СУКОБ С НЕМЦИМА: Изјашњавање о амбасадору искоришћено за удар на српског члана Председништва БиХ

Milorad Dodik, Foto Tanjug

Prvi deo vesti je prećutan, a iz bošnjačke političke kuhinje u Berlin je plasirana samo informacija da se Dodik protivi izboru njihovog diplomate. I ubrzo je u Sarajevo stiglo pismo s reakcijom zbog ovakvog izjašnjavanja u Predsedništvu.

Ova obmana, kako prenose izvori "Novosti", izvedena je sa očiglednim ciljem da se na Dodika navuče dodatan gnev Berlina, jer su odnosi između Berlina i Banjaluke već zategnuti posle odluke Republike Srpske da ne prizna visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, takođe Nemca. U Srpskoj, međutim, ne kriju iznenađenje što je Nemačka nasela na sarajevski trik i oštro reagovala, a da se prethodno nije podrobno o svemu raspitala, naročito o proceduri oko diplomata.

Foto Tanjug

Kristijan Šmit

- Pošto su hrvatski i bošnjački članovi Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, bili protiv svih njegovih predloga, Dodik je uzvratio tako što je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda. Ipak, bošnjačko političko Sarajevo je brže-bolje poslalo poruku Nemačkoj da Dodik ne podržava dolazak ambasadora iz Nemačke i obmanulo Berlin, jer nije dato pojašnjenje oko procedure davanja agremana - ističe naš izvor, dobro upućen u dešavanja u diplomatskim krugovima.

ŽELE DA ZAGORČAJU ŽIVOT RS

Nisam glup da ne razumem da novi ambasador dolazi da realizuje njihove politike, a njihova politika je rezolucija Bundestaga. Pa zato su poslali Kristijana Šmita da to koriguje i dva člana Ustavnog suda BiH, koji radi na tome da zagorča život RS. Poslali su i vojnike, rekao je Milorad Dodik.

On je ocenio da Nemačka vodi politiku satanizacije Srba.

- Da li mi sada slavodobitno, kao muslimani, treba da sačekamo novog ambasadora? Mi nismo to - poručio je Dodik i konstatovao da stanje okupacije nije dobro.

Istakao je da nema nameru da se bavi pitanjima Nemačke:

- Nisam ja otišao da vodim političke ratove po Nemačkoj, nego oni dolaze ovde. Vidljiva je aspiracija aktuelne vlasti u Nemačkoj za dominacijom.

Procedura je sledeća: postoje dva kruga glasanja, a ukoliko se neko od članova Predsedništva izjasni protiv davanja agremana, na sledećoj sednici organizuje se drugi krug. Ukoliko i posle "reprize" jedan od tri člana bude protiv, smatra se da je agreman prošao i da se ambasadoru može poželeti dobrodošlica. U ovom konkretnom slučaju znači da će dolazak Tomasa Fičena biti odobren, i pored toga što Dodik nije dao saglasnost.

Foto Avaz

Nemačka ambasada u Sarajevu

I Dodik je u javnosti pokušavao da objasni da je oko agremana nemačkom diplomati održan samo prvi krug glasanja. Sarajevo je to vešto zataškalo, pa je iz Berlina stigao dopis kojim se osuđuje potez Predsedništva BiH.

- Ovim pismom, upućenom institucijam BiH, Nemačka se propisno obrukala, jer se pokazalo da dopušta da joj bošnjačka politička elita iz Sarajeva podmeće laži kakve hoće. Slično je bilo i sa imenovanjem britanskog ambasadora, koji nije dobio agreman "iz prve", ali se London nije oglašavao dok nije prošao i drugi krug izjašnjavanja na Predsedništvu - ukazuje naš sagovornik.

S druge strane, odluku Nemačke da pošalje Fičena za ambasadora Banjaluka "čita" kao nameru Berlina da pojača svoj uticaj u BiH. Jer, ističu da je reč o prvom ozbiljnom nemačkom ambasadoru koji stiže iz te zemlje u poslednje dve decenije, čoveku sa zavidnim ambasadorskim i diplomatskim iskustvom. Sve se to poklapa i sa dolaskom nemačkih vojnika u BiH nakon više od decenije pauze i gomilanjem diplomatskih snaga u ovoj zemlji.

Srđan Perišić, profesor geopolitike, objašnjava, za "Novosti", da se u javnosti stvara privid da Berlin ovom vojno-diplomatskom "invazijom" pokušava da preotme odlučivanje o BiH od Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije:

- Berlin je od Vašingtona dobio nalog da pojača prisustvo u BiH i da bude glavni eksponent i izvršilac planova američke diplomatije. Nemačka nema samostalnu spoljnu politku i geopolitiku. Ona se decenijama definiše u Vašingtonu, i tamo je odlučeno da uloga Nemačke na Balkanu i BiH bude pojačana i da prati interese SAD. U ovu slagalicu se uklapa i Kristijan Šmit, koji je pre svega američki i NATO čovek, pa tek onda diplomata iz Nemačke.

Foto Vikipedija

 

STIŽE ISKUSAN DIPLOMATA

PRE Fičena, kažu u RS, nemački ambasadori u BiH bili su nižerazredni službenici tamošnjeg Ministarstva spoljnih poslova. A Tomas Fičen (na slici) je bio ambasador u Australiji, službovao je pri Misiji Ujedinjenih nacija, bio je u ambasadi u Manili, kao i pri Misiji UN u Ženevi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (3)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!