SUĐENJE POČINJE 21. SEPTEMBRA: Odluka suda BiH o procesu za zločine u Dobrovoljačkoj u Sarajevu 1992. godine

S. M.

17. 08. 2022. u 21:36

SUD BiH odlučio je da glavni pretres u predmetu koji se vodi protiv Ejupa Ganića i još devetorice nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera za zločine u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. u Sarajevu, počne 21. septembra.

СУЂЕЊЕ ПОЧИЊЕ 21. СЕПТЕМБРА: Одлука суда БиХ о процесу за злочине у Добровољачкој у Сарајеву 1992. године

Zločin Alijinih paravojnih formacija u Dobrovoljačkoj / Foto iz izveštaja nezavisne međnarodne komisije

Tužilaštvo BiH je najavilo da će odustati od nekih predloženih svedoka koji su u međuvremenu preminuli. Osim Ejupa Ganića optužnica, podignuta 27. aprila, tereti i Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića, te Mahira Žišku.

Tužilac Tužilaštva BiH u ovom predmetu Mladen Vukojičić izjavio je da će mu na prvom ročištu glavnog pretresa biti potrebno oko 45 minuta da pročita optužnicu, kao i oko sat vremena da iznese uvodne reči. On je naglasio da postoji mogućnost da će neki svedoci svedočiti linkom jer žive u inostranstvu, kao i da niko od svedoka Tužilaštva do sada nije izrazio potrebu da bude zaštićeni svedok.

Advokat Lejla Čović, koja u ovom predmetu brani prvooptuženog Ejupa Ganića, rekla je da bi suđenje moglo trajati najmanje tri do četiri godine.

- U ovom trenutku preuranjeno je govoriti o dužini trajanja postupka, ali izvesno je, prema informacijama koje smo dobili i praksi ovog Suda, da će ovo biti višegodišnje suđenje rekla je Čovićeva.

Foto: Printskrin/Al džezira

Optuženi se terete da su 3. maja 1992. u Sarajevu napali nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN, kao i da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, sa podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad. Terete ih i da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, da su mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicim i da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći