I VATROGASCI BI VEĆA PRIMANJA: Pripadnici spasilačkih jedinica širom Hercegovine bore se za svoja prava

D. CURAĆ

23. 07. 2022. u 06:10

ŠIROM Hercegovine svakodnevno bukte požari, koje vatrogasci uspešno stavljaju pod kontrolu, ali uprkos tome ovi požrtvovani ljudi veću borbu očigledno u požarnoj sezoni imaju da se izbore za svoja prava.

И ВАТРОГАСЦИ БИ ВЕЋА ПРИМАЊА: Припадници спасилачких јединица широм Херцеговине боре се за своја права

Foto S. M.

Tako su nedavno u štrajk upozorenja stupili vatrogasci iz Bileće, jer ta lokalna uprava ne želi da potpiše Posebni kolektivni ugovor koji im garantuje veća primanja, a njihove kolege iz Trebinja najavile su tužbe protiv Gradske uprave jer im se u plate i dalje ne obračunava uvećanje na osnovu radnog mesta sa povećanim rizikom.

- Zaposleni u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici, na osnovu platnih lista su utvrdili da nemaju uvećanje na osnovu radnog mesta sa povećanim rizikom. Poslodavac Akt o proceni rizika ne želi da donese, za šta će posebno biti utvrđena odgovornost. Iznos plata koje su objavljene putem određenih medija se pokazao kao bacanje prašine u oči i vatrogascima i građanima. Plate nisu dostigle ni najavljeni iznos, niti je povećan rizik na radu obračunat. Po Gradskoj upravi TVJ nije radno mesto sa povećanim rizikom. Ako su najave primanja bile javno objavljene u medijima, tražimo to isto za direktore JU i načelnike odeljenja - navedeno je u Saopštenju VJ Trebinje.

Oni naglašavaju da vatrogasci traže samo ono što je potpisano od strane Sindikata uprave i svoju dalju borbu će nastaviti pravnim putem. Početkom ove godine Sindikat uprave RS sa resornim ministrom potpisao je izmene i dopune kolektivnog ugovora, po kom svi vatrogasci, od Trebinja do Novog Grada,imaju početni koeficijent 10,94. Kada se na cenu rada, koja u Trebinju iznosi 120 KM, dodaju naknade za noćni rad, rad u otežanim uslovima, minuli rad i ostali dodaci, plata vatrogasca, po zakonu, ne bi smela da bude manja od 1.200 KM.

PO ZARADE NA SUD!

VATROGASCI iz Trebinja naveli su da će potraživati zakonske plate po posebnom kolektivnom ugovoru od februara meseca, i to sa zateznim kamatama i troškovima suđenja.

- U tom slučaju novcem građana neće biti plaćena redovna primanja vatrogasaca od 1. juna, nego zakonske plate po PKU od februara meseca i to sa zateznim kamatama i ostalim troškovima suđenja - naveli su u VJ Trebinje.

A, pre ovog saopštenja oglasila se i Gradska uprava Trebinje putem zvaničnog sajta u kojem je navedeno:

- Pripadnici VJ Trebinje dobiće uvećane junske plate u visini od 150 do 200 KM, pa će najniže ukupno neto primanje vatrogasca biti oko 1.200 KM - stoji u saopštenju.

Iz Gradske uprave su naveli da je reč o povećanju cene rada i koeficijenata svim zaposlenim u toj jedinici, dok je drugim radnicima Gradske uprave povećana samo cena rada.

- Takođe, vatrogasci, kao i drugi radnici Gradske uprave, imaju i regres koji iznosi jednu minimalnu zaradu, što je sada 650 KM - naveli su iz Gradske uprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)