KOCKA SE I STARO I MLADO: U Republici Srpskoj beleže rekordnu naplatu od igara na sreću u kladionicama

D. KALINIĆ

12. 05. 2022. u 08:45

KLADIONICE i kockarnice, uočljive su na svakom ćošku, i to obično ispunjene pripadnicima svih generacija koji sede za stolovima ispunjavajući tikete ili nervozno čekaju da bude izvučen baš "taj" broj koji im jedini nedostaje u kombinaciji.

КОЦКА СЕ И СТАРО И МЛАДО: У Републици Српској бележе рекордну наплату од игара на срећу у кладионицама

Foto N. Skenderija

Savremeno društvo danas se bori s mnoštvom problema, jedan od njih je svakako i kockanje, za koje, nažalost, više ne postoje pravila i podele. Bolest modernog doba zahvatila je sve od 7 do 77, a predrasuda da je kocka samo za muškarce, odavno je razbijena u Srpskoj.

- Kockanje je kao igra, svojstveno čoveku, jer je izazovno, privlačno, adrenalinski usmereno. Tu čovek stalno nešto očekuje, ima utisak da od njega zavisi, da će ga poslužiti sreća, ali to je jedna velika varka kojoj čovek ne može da se odupre. Danas su to kladionice suptilno razradile i ima mnoštvo varijacija, posebno onlajn kladionica - ističe sociolog, prof. dr Ivan Šijaković za "Novosti".

Prema njegovom mišljenju, problem leži u minimalnim dobicima, koji uglavnom pojedinca zadržavaju da još više novca ulaže.

- Dodatno je igrač motivisan ulozima koje dobija "na poklon", tako da je privučen da stalno učestvuje i uvek nešto sitno dobije, uglavnom prividno, što ga dodatno uvlači u igru. To je sada jedna sveobuhvatna i agresivna, medijski rečeno "industrija", kojoj se teško mogu odupreti sve generacije - zaključuje Šijaković.

Prema podacima Republička uprava za igre na sreću je u 2021. prikupila 68,2 miliona KM prihoda od naknada za priređivanje igara na sreću i poreza na dobitke, što je za 40 odsto više nego 2020. i najveći godišnji prihod od osnivanja Uprave.

Stručnjaci naglašavaju kako su muškarci dosta dominantniji u odnosu na žene, kada je u pitanju kockanje.

- Muškarci su ti koji su brojniji po pitanju odlaska u kladionice, za razliku od devojaka koje ih mahom posećuju iz radoznalosti - ističe za "Novosti" Divna Slavnić, magistar psihologije u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja RS.

Ivan Šijaković, Foto "Fejsbuk"

S druge strane, ne može se reći kako su pripadnice ženskog pola apsolutno isključene iz sveta kocke.

- Devojke su te koje su u najvećem broju zaposlene u kladionicama, što ih dovodi u veće iskušenje da se klade, jer su tu veći deo svog radnog vremena - pojašnjava Slavnićeva.

Problem današnjice predstavljaju lokacije kockarnica, koje su suviše blizu obrazovnih i drugih ustanova. Sve su brojnije u urbanim delovima Srpske, a mogu se primetiti i u manjim mestima.

- To ukazuje koliko se mladi, a i odrasli sve više odlučuju da višak slobodnog vremena provedu u kladionicama u želji za nekom novčanom zaradom - ukazuje Slavnićeva.

Pored osoba srednjeg životnog doba, veliki problem danas predstavljaju i sve mlađe generacije koje svoje vreme, a i novac ostavljaju u aparatima za igre na sreću.

PROBLEMI ZAVISNOSTI OD KLAĐENjA

PSIHOLOZI pojašnjavaju kako su mlade osobe emocionalno labilne, nedovoljno zrele, pa samim tim ne sagledavaju kritički situaciju.

- Naša praksa to veoma često potvrđuje, jer sve više susrećemo mlade osobe sa problemima zavisnosti od klađenja i kockanja. Kao društvo moramo odgovornije da postupamo u prevenciji i pomoći svima koji su u problemu - zaključila je Divna Slavnić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona