STAJU DVA SATA DNEVNO: U Upravi za indirektno oporezivanje BiH štrajkuju nezadovoljni zaradama

S. M.

05. 04. 2022. u 08:12

ZAPOSLENI u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UiO) stupili su u štrajk, nakon što su iscrpili sve zakonske mogućnosti i nakon što Savet ministara BiH nije našao razumevanje da se popravi njihov izuzetno loš položaj.

СТАЈУ ДВА САТА ДНЕВНО: У Управи за индиректно опорезивање БиХ штрајкују незадовољни зарадама

Ana Mrnjavac, Foto capital.ba

Radnici UIO traže povećanje primanja jer, kako kažu, imaju najmanje plate od svih inspektora na svim nivoima u BiH.

Do ispunjenja zahteva radnici UIO BiH će svaki dan održati štrajk u trajanju od 12 do 14 časova i štrajkovi će se organizovati od Sarajeva do Banjaluke.

Ana Mrnjavac, predsednica Sindikata zaposlenih u UIO BiH, kaže da je ta institucija ključna za fiskalnu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH, pa se tako sa 85 odsto svi budžeti u BiH, bili državni, entitetski, kantonalni ili opštinski, finansiraju od indirektnih poreza.

- Iako UIO iz godine u godinu prikuplja sve veći iznos prihoda od indirektnih poreza, za finansiranje institucija BiH, pa tako i za zaposlene u UIO, svake godine se izdvaja isti iznos sredstava, a to je 680 miliona KM na godišnjem nivou - pojašnjava Ana Mrnjavac.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Foto Nezavisne

Ona kaže da sav višak prihoda svake godine završi u entitetskim kasama, što je dovelo do apsurdne situacije.

- Inspektor u Sektoru za poreze u UIO - stručni saradnik, ima osnovnu platu u iznosu od 998 KM, a inspektori na nižim nivoima vlasti zbog rasta prihoda svake godine imaju plate od 1.500 KM pa naviše. Kap koja je prelila čašu najnovija je najava da će se plate povećati na entitetskom nivou za dodatnih 10 odsto, a sve na račun porasta prihoda od indirektnih poreza - pojašnjava Ana Mrnjavac.

Kako kaže, zaposleni u UIO nemaju ništa protiv povećanja plata i na nižim nivoima vlasti, ali više ne žele da trpe "maćehinski" odnos svih u Bosni i Hercegovini prema zaposlenima u UiO.

POSEBAN ZAKON

NEZADOVOLjNI radnici u UIO BiH zahtevaju hitno usvajanje budžeta institucija BiH za 2022. godine i vraćanje osnovice za obračun plate u institucijama na nivo iz 2008. godine. Takođe, traže i donošenje posebnog zakona o platama i naknadama zaposlenih u UIO, kako bi imali ista prava, što sada nije slučaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)