STOP DIVLJIM ŠLJUNKARAMA: U Zvorniku održana ulična akcija aktivista za zaštitu Drine

V. N.

26. 03. 2022. u 06:33

U ZVORNIKU su aktivisti za zaštitu Drine održali uličnu akciju da ukažu na neophodnost zaštite vodotoka te i drugih reka iz kojih se nelegalno eksploatiše šljunak i urušava priobalje, zbog čega neretko dolazi do poplava obradivih površina i naseljenih mesta.

СТОП ДИВЉИМ ШЉУНКАРАМА: У Зворнику одржана улична акција активиста за заштиту Дрине

Foto Aktivisti u centru Zvornika

Predstavnik grupe građana "Stop nelegalnim šljunkarama na Drini" iz Zvornika Dušan Aćimović rekao je da tom akcijom nastoje da skrenu pažnju građanima na posledice nelegalne i nekontrolisane eksploatacije šljunka.

- Nažalost, u prethodnim godinama, tačnije 2010. i 2014. imali smo priliku da se lično uverimo do čega dovodi nekontrolisana eksploatacija šljunka i koje su razmere poplava kada se ovim nezakonitim radnjama urušavaju obala i priobalno područje Drine - rekao je Aćimović.

On je naglasio da usled urušavanja priobalnog pojasa dolazi do nekontrolisanog izlivanja reka, a samim tim i iznošenja ogromnih količina mulja koje se raznosi po poljoprivrednom zemljištu, stvarajući time dodatni problem čišćenja parcela.

Aćimović smatra da je rešenje da se eksploatacija šljunka dovede u zakonske norme i okvire, kako je definisano zakonom iz ove oblasti.

- Zakonom je definisano da se koncesioni ugovori za eksploataciju šljunka iz reka mogu dobiti samo na legalan način, da se ne kopaju poljoprivredne površine, čime se formiraju novi vodostaji koji ugrožavaju obalni pojas - rekao je Aćimović.

On smatra da se koncesioni ugovori mogu dobiti samo za eksploataciju šljunka iz rečnih korita kojom se produbljuje korito reke i time dobija bolji i brži protok vode.

OD TRŠIĆA DO ČELOPEKA

KOORDINATOR u Centru civilnih inicijativa, Ljubinko Đurić, rekao je da je povod ove akcije da se ukaže na značaj zaštite vodotoka reke Drine. On je naglasio da se nelegalna eksploatacija i devastiranje obale Drine na zvorničkom području sprovodi u Tršiću, Kozluku, Karakaju, Šepku i Čelopeku.

- Dokumentovali smo sve nelegalne radnje u vezi nelegalne eksploatacije šljunka iz Drine i podneli prijave nadležnim organima - rekao je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024