SARAJEVO BI PRAVO NA POJAM GENOCID! Snježana Novaković Bursać, šef kluba SNSD predstavničkog doma Parlamenta BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 03. 2022. u 08:12

POLITIČKO Sarajevo je odbacivanjem Zakona o zloupotrebi pojma genocid, koji je predložila Republika Srpska, poslalo jasnu poruku da ne žele prihvatiti nikakvu priču o rešavanju zloupotreba tog pojma u javnom prostoru BiH.

САРАЈЕВО БИ ПРАВО НА ПОЈАМ ГЕНОЦИД! Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф клуба СНСД представничког дома Парламента БиХ

Snježana Novaković Bursać, Foto Privatna arhiva

Za bošnjačke političare jedino je prihvatljiv pristup gde su oni jedine žrtve rata u BiH, kaže u intervjuu za "Novosti" Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD u PD Parlamenta BiH.

- Srpska je tim zakonom pokušala da napravi nove mostove razumevanja u BiH. Međutim, iz Sarajeva istrajavaju na tome da imaju ekskluzivno pravo na tumačenje karaktera rata, zločina i uloge jedine žrtve, a da Srbi o svemu tome mogu da govore samo sa pozicije krivca i optuženika - poručuje Novaković Bursać.

Može li se narativ Sarajeva o genocidu promeniti ?

- Nažalost, ne može. Svedoci smo da neki političari iz Sarajeva koriste reč "genocidaši" kada govore o srpskom narodu, a Republiku Srpsku nazivaju "genocidnom tvorevinom". Ovo je postalo opšteprihvatljiv narativ u Federaciji i bošnjačkom političkom koru i oni u tome, očito, i ne vide problem.

Da li je realno sve žrtve rata u BiH tretirati jednako?

- Očito ne! Političari iz Federacije kada govore o stradanjima kažu, na primer, da su Bošnjaci stradali u tom i tom gradu Srpske, a kad pričaju o srpskom stradanju u Sarajevu, onda kažu ovde su stradali građani Sarajeva. Time je sve rečeno kako se gleda na žrtve proteklog rata. Kada se analiziraju presude Suda BiH, očigledna je disproporcija kada su u pitanju presude u odnosu na nacionalnu pripadnost žrtava.

Foto Privatna arhiva

Hoće li RS ponovo predložiti zakonsko rešenje o zloupotrebi genocida?

- Što se nas tiče, u ovom trenutku to nije realno.

Bošnjački političari su nedavno u PD PBiH usvojili zaključke o situaciji u Ukrajini.

- Pre svega Predstavnički dom nema nadležnosti po tom pitanju. Jasno je da su pokušali da srpske predstavnike stave u loš kontekst. Histerija koja se kreira oko dešavanja u Ukrajini Sarajevu je dobrodošla jer u prvi plan guraju sarajevski narativ o tzv. malignom ruskom uticaju u BiH, preko RS. Zanimljivo je da, kad govorimo o ruskom uticaju, ne vidimo niti ruska naselja po RS niti ljude, dok u FBiH imamo dvadesetak arapskih sela i sredina, a neka od njih su ID u malom, jer legalne bezbednosne strukture u njima nemaju pristup. Ali, Sarajevo uporno odbija da prizna veze sa radikalnim islamistima.

Sve češće spominju i Milorada Dodika u negativnom kontekstu?

- Sarajevo je targetiralo Dodika kao nekoga ko im najviše smeta u ostvarenju njihovih vizija BiH i očigledno je da je na sceni aktivnost da se za sve i svašta optuži Dodik. U suštini im smeta njegova politika, odnosno snažna i argumentovana aktivnost na zaštiti ustavne pozicije i nadležnosti RS. Zato je on postao "meta" političkog Sarajeva. Žalosno je da je u tu prljavu rabotu aktivno uključena i opozicija RS, koja igra po notama Sarajeva i napadaju Dodika po istoj matrici.

UVEK SPREMNI ZA IZBORE

IZBORNA je godina, da li je SNSD spreman za izbore?

- SNSD je uvek spreman za izbore. Imamo nekoliko postava spremnih za sve političke izazove. SNSD nema problem kao opozicija koja ne može da se dogovori ni oko imena kandidata za najjače funkcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)