NOVA KUPILA ZBERBANKU: Agencija za bankarstvo Republike Srpske objavila transakciju

S. M.

03. 03. 2022. u 06:15

NOVA banka Banjaluka kupila je Zberbanku, potvrdio je Srđan Šuput, v. d. zamenika direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

НОВА КУПИЛА ЗБЕРБАНКУ: Агенција за банкарство Републике Српске објавила трансакцију

Nova banka, Foto Nova banka

- Uspeli smo u kratkom roku da nađemo strateškog partnera i od sutra je Nova banka vlasnik Zberbanke - rekao je Šuput dodajući da ubrzo banka nastavlja sa normalnim radom.

Šuput je rekao da detalji transakcije ne mogu da se iznose u javnost jer su poslovna tajna.

Siniša Adžić, direktor Nove banke, rekao je da je Nova banka osetila odgovornost i da učestvuju u ponudi.

- Nova banka je visoko likvidna. Naš iznos iznad obaveznih rezervi je preko pola milijarde KM - rekao je Adžić dodajući da su ponosni što mogu da utiču na stabilnost finansijskog sektora.

Zora Vidović, ministar finansija RS, rekla je da Srpska ne bi dozvolila da građani ostanu bez depozita i više od 400 ljudi bez posla, ali da se u međuvremenu pojavila Nova banka.

Agencija za bankarstvo RS donela je odluku o pokretanju postupka restrukturiranja Zberbanka a. d. Banjaluka, a u kojoj se ističe da likvidacija ili stečaj banke ne bi bili opravdani.

U Zberbanci kažu da depoziti građana iznose 270 miliona KM, a da na računima Centralne banke BiH imaju 320 miliona KM i da će svaka marka klijentima biti isplaćena.

- Agencija za bankarstvo RS ocenila je da je stanje banke takvo da ona ne može ili verovatno neće moći nastaviti s poslovanjem - navodi se u odluci o pokretanju postupka restrukturiranja.

Takođe, u odluci se navodi da je do problema u poslovanju banke došlo usled dešavanja na geopolitičkoj sceni.

Kao i prethodnih dana, iz Zberbanke uveravaju građane da nema mesta panici i da će svi dobiti svoj novac.

REDOVI

VEĆ nakon uvođenja prvih sankcija Rusiji kada je reč o finansijskom sistemu, spekulisalo se o propasti njihovih banaka. Te spekulacije počele su još u petak, a tokom vikenda dodatno su podgrejavane, da bi već u ponedeljak građani masovno počeli da podižu novac. Redovi ispred Zberbanke formirani su i juče, kada su građani satima čekali da dođu na red.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BRUKA I SRAMOTA: Ovo je Novak Đoković doživeo u Rimu