NA LOKALNE IZBORE PO ŠMITOVOM ZAKONU: Lider SNSD najavio da će morati da se prijavi na lokalne izbore

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 05. 2024. u 05:00

CENTRALNA izborna komisija raspisala je lokalne izbore za 6. oktobar ove godine po važećem Izbornom zakonu BiH i sa izmenama koje je nametnuo Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaje RS. Iz opozicije RS su poručili da oni izlaze na izbore po Šmitovom zakonu i da neće čekati na nedavno usvojen Izborni zakon RS, jer je zbog veta Bošnjaka u Veću naroda potrebno par meseci da stupi na snagu.

НА ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ ПО ШМИТОВОМ ЗАКОНУ: Лидер СНСД најавио да ће морати да се пријави на локалне  изборе

Foto D. Pozderović

Zbog te procedure i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je najavio da će morati da se prijavi na predstojeće lokalne izbore, ali da postoji i način da se izbori održe na proleće.

- Nismo uspeli u rokovima, moraćemo se prijaviti na ove lokalne izbore, čekajući da vidimo sudbinu našeg zakona. Verovatno ćemo u iznudi prihvatiti izlazak na izbore. Ali ako to bude moguće, prebacićemo se na primenu našeg zakona, koji propisuje da prestaju da važe prava da Centralna izborna komisija BiH u RS sprovodi izbore - rekao je Dodik.

Napomenuo je da su za dve godine i opšti izbori, koje će Srpska sprovesti po svom zakonu.

- Postoji, doduše, i drugi način - da napravimo opstrukciju i sačekamo usvajanje našeg zakona, pa izbore održimo na proleće. Ne bi bio prvi put da se izbori odlože - rekao je Dodik.

Neprihvatljiva nametanja

MILORAD Dodik je ponovio da su za Srpsku neprihvatljiva nametanja Izbornog zakona BiH, da je Kristijan Šmit lažni visoki predstavnik, a i da nije - ne bi imao pravo na takva nametanja.

- To je usložilo situaciju u BiH do mere da su veoma neizvesni naši odnosi u budućnosti - rekao je Dodik.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske kaže da je veoma bitno to da je Izborni zakon RS donet.

- Kada ćemo ga primenjivati, nadam se ove godine, ako ne onda neke naredne. To je paket integriteta koji je zasnovan na Ustavu - ističe Stevandić.

Na pitanje: da li izlazak na izbore znači "legalizovanje" Šmita, odgovara da to jeste problem i jedna velika "žaba" koju RS želi da izbegne.

- Da smo ranije pokrenuli ovaj proces, možda bismo i uspeli, jer videli ste kako su Hrvati odugovlačili zbog hrvatskog člana Predsedništva, Bošnjaci se uzdali u Šmita, sada na sto stavljaju neke rokove. U svakom slučaju, sve ovo neće promeniti izbornu sliku u RS, pobediće oni koji imaju podršku naroda - poručio je Stevandić.

Iz opozicionog SDS poručuju da oni nemaju nikakvu dilemu oko izlaska na izbore.

- SDS će se prijaviti na izbore koje je raspisao CIK na osnovu Izbornog zakona BiH. Taj zakon je u ovom trenutku jedini važeći bez obzira što je on nametnut. Ne znamo šta će se dalje dešavati. Izborni zakon RS je na nekom stendbaj aranžmanu. Taj zakon je više korišćen kao mamac ili sredstvo za političku trgovinu SNSD, što je njihova stara strategija - izjavio je predsednik SDS Milan Miličević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za