BANKE LIKVIDNE, NEMA MESTA ZA PANIKU! Najavljeno preuzimanje banjalučke Zberbanke dovelo do redova ispred poslovnica

S. MIŠLjENOVIĆ

02. 03. 2022. u 08:12

NAKON što je Vlada RS najavila da preuzima Zberbanku Banjaluka, oglasila se Agencija za bankarstvo Republike Srpske i poručila da su doneli Odluku o pokretanju postupka restrukturiranja nad Sberbank a. d. Banjaluka.

БАНКЕ ЛИКВИДНЕ, НЕМА МЕСТА ЗА ПАНИКУ! Најављено преузимање бањалучке Збербанке довело до редова испред пословница

Foto Nezavisne Novine

Zberbanka trenutno radi u izmenjenom režimu, a u četvrtak će biti otvorena u punom kapacitetu, izjavio je v. d. direktora Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput.

- Ušli smo u postupak restrukturiranja banke kako bi za 48 časova Vlada Srpske preuzela upravljanje bankom - rekao je Šuput.

Iz Zberbanke su obavestili sve klijente da će i dalje isplaćivati gotovinu do 1.000 KM u toku radnog vremena i da se za veće iznose podnose zahtevi.

- Zahtev za isplatu iznosa iznad 1.000 KM primaće se u poslovnicama, a realizovati u periodu od 48 do 72 sata, o čemu će klijenti biti obavešteni putem telefona - poručili su iz ove banke.

Građani ispred Sberbanke u Banjaluci, Foto S. Mišljenović

Dešavanja oko Zberbanke, kao i redovi koji su već par dana ispred njihovih poslovnica, doveli su do toga da mnogi građani u Srpskoj obilaze i druge banke gde imaju ušteđevine ili depozite i raspituju se da li je novac siguran. Pojedinci, poput penzinerke iz Banjaluke Milene K., već su podigli ušteđevinu.

- Nisam toliko nesigurna u banku, ali znam kako smo prolazili devedesetih godina sa Ljubljanskom bankom, pa sam zato podigla ušteđevinu. Nema tu velikog novca, ali meni kao penzioneru svaka je marka bitna - kaže Milena za "Novosti".

S druge strane, Tanja Kovačević, ekonomista iz Istočnog Sarajeva, kaže da je strah zbog cele situacije oko krize sa bankama, ali da još nije podigla ušteđevinu.

- Sačekaćemo još malo, da vidimo kako će se situacija odvijati dalje, pa ćemo odlučiti da li da dižemo novac ili ne - kaže Tanja.

Marko Đogo, Foto capital.ba

Marko Đogo, profesor na Ekonomskom fakultetu Pale, kaže za "Novosti" da građani nemaju razloga za paniku, a na sceni je nešto što se u ekonomiji zove "ostvarujuća očekivanja".

- To je situacija kad nešto treba da se desi jer većina građana očekuje da će se to dogoditi. Ova "ostvarujuća očekivanja" su gadna stvar u ekonomiji i mogu da dovedu do kolapsa zdravog sistema - ističe Đogo.

On kaže da je bankarski sistem RS i BiH stabilan i nema mesta panici građana i redovima pred bankama. On dodaje da su banke u BiH više nego likvidne.

- Banke u RS i BiH poseduju i više nego dovoljno gotovine i tu nema nikakvog problema.

Čak bankama ide i u prilog da isplate određenu količinu keša kako bi smanjile visok obim rezervi na koje plaćaju negativnu kamatnu stopu - pojasnio je Đogo.

Prema njegovim rečima, nema racionalnog objašnjenja za ponašanje građana koji obilaze banke i žele da podignu ušteđevinu, osim straha koji je prisutan još od raspada bivše države, kada je na hiljade ljudi ostalo bez novca.

DEPOZITI

DEPOZITI građana u Zberbanci iznose 270 miliona KM, a banka na računima u Centralnoj banci ima 320 miliona KM, što znači da će svaka marka klijentima biti isplaćena, rekao je predsednik Uprave Zberbanke u RS Aleksandar Kesić.

- Povećan je zahtev za isplatu depozita od petka. Sve će biti isplaćeno građanima, imamo novca - uverava Kesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori