NE STAVLJAJTE METU NA RS: Predsednica Srpske Željka Cvijanović o porukama iz Skoplja

V. N.

25. 02. 2022. u 21:28

PREDSEDNICA Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je u petak da ne odobrava da se na Banjaluku stavlja meta. Komentarišući izjavu predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog "da je u slučaju da Rusija osvoji Ukrajinu Banjaluka 'najranjivija tačka' na Zapadnom Balkanu", Cvijanovićeva kaže da to nije u redu, ni korektno, ni pošteno. Poruku, kaže, ne odobrava i smatra da je ona poslata evropskim partnerima.

НЕ СТАВЉАЈТЕ МЕТУ НА РС: Председница Српске Жељка Цвијановић о порукама из Скопља

Foto Tanjug

- Ta poruka je sadržana u rečenici u kojoj pominje da u njegovoj zemlji znatan broj građana misli da je Evroazijska unija alternativa za EU. To je upozorenje - dok se vi u EU odnosite prema zemljama Zapadnog Balkana na neprincipijelan način na tom prostoru građani traže i prepoznaju druge alternative - rekla je Cvijanovićeva u izjavi za Srnu.

Prema njenim rečima, Severna Makedonija je pravi primer političkih igara i razvlačenja procesa evropskih integracija, jer ni posle 16 godina kandidatskog statusa nisu dobili datum za pregovore:

- Sećam se da je za ista pitanja, kao na primer za reformu policije, traženo različito rešenje u Severnoj Makedoniji i BiH, što je neprincipijelno. Tražena je decentralizacija u Severnoj Makedoniji da bi se zadovoljili Albanci, a u BiH je suprotno tome tražena centralizacija da bi bili zadovoljeni Bošnjaci.

Ona smatra da je došlo vreme da EU i zemlje zapadnog Balkana okrenu novu stranicu svojih međusobnih odnosa zasnovanu na poštenom i realnom odnosu:

- Pritom ne mislim da bilo koja od naših zemalja treba biti pošteđena teških reformi, naprotiv. Mislim da jedino treba da budemo pošteđeni predrasuda, neosnovanih optužbi i guranja stvarnih problema pod tepih. Onda će perspektiva članstva biti realna - težak rad s naše strane, a pošten, objektivan i izbalansiran, nenavijački pristup od EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)