SRPSKU ĆE I DALJE ZVATI GENOCIDNOM BEZ KAZNE: Predlog koji je stigao iz Banjaluke kao utuk na nametnute Inckove odluke osuđen na propast

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 02. 2022. u 07:00

NAKON što je iz Republike Srpske u Parlament BiH stigao na usvajanje zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid, pokrenuta je bošnjačka politička mašinerija da se pod hitno obori njegovo usvajanje. Kako bi se što više ocrnio predlog iz Banjaluke, sarajevski politički korpus je ekspresno u priču uvukao i tešku artiljeriju u vidu Udruženja "Majke Srebrenice", odakle je stigao poziv poslanicima da odbace pomenuti akt.

СРПСКУ ЋЕ И ДАЉЕ ЗВАТИ ГЕНОЦИДНОМ БЕЗ КАЗНЕ: Предлог који је стигао из Бањалуке као утук на наметнуте Инцкове одлуке осуђен на пропаст

Foto O. Matavulj

- Bošnjački političari obilaze ambasade u Sarajevu, američku, britansku, nemačku gde su izlobirali da niko ne spominje kako je predlog iz Banjaluke osnov za otvaranje dijaloga. Tako su ambasade ostale neme na dolazak zakona u Parlament BiH i na osnovnu ideju da se pozovu svi politički subjekti BiH da otvore razgovore - navode izvori "Novosti" iz diplomatskih krugova.

Naši sagovornici navode da je histerična reakcija Sarajeva, koje apeluje da se zakon odmah poništi, jasno pokazuje kako se neće pomeriti ni milimetar od izmena Krivičnog zakona BiH koje je na kraju svog mandata nametnuo Valentin Incko.

- Sarajevo želi da naziva Republiku Srpsku genocidnom i da za to ne bude kažnjeno. Sa druge strane spremni su da osude svakog Srbina ukoliko izjavi bilo šta drugo o genocidu, a da nije u skladu sa Inckovim nametnutim rešenjem. Očigledno Sarajevu bode oči zaprećena kazna do pet godina zatvora, ako bi neko RS ili srpski narod nazivao genocidnim, kako, između ostalog, i piše u zakonu koji je stigao u Parlament BiH - navode naši izvori.

Nenad Nešić, poslanik Demokratskog narodnog saveza u Parlamentu BiH, kaže da očigledno bošnjačka politička elita i raznorazna nevladina udruženja ne žele nikakav razgovor.

- Namera im je da BiH bude zemlja Bošnjaka, odnosno unitaristička i centralizovana. Cilj je da pored hrvatskog dobiju i srpskog Željka Komšića. Očigledno i dalje Republiku Srpsku i njene institucije žele da zovu genocidnom tvorevinom i da za to ne odgovaraju. Bošnjaci se slepo drže Inckovog rešenja i očekuju međunarodnu zaštitu. Smatraju da su jedini žrtve i pravednici u BiH, a da druga dva naroda ne postoje.

Nešić ističe da su se mnogo pre ezana sa minareta u BiH čula hrišćanska zvona.

- BiH pripada i Bošnjacima i Hrvatima i Srbima. Ne može da pripada samo jednom narodu. Odnosno, može, ali tada BiH neće postojati u ovim granicama - kaže Nešić i dodaje da je zaista čudno ćutanje međunarodnih predstavnika.

Sanja Vulić, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Parlamentu BiH, kaže da je po ko zna koji put političko Sarajevo pokazalo svoje pravo lice.

- Nemaju oni ni volju, ni želju za Dejtonskom BiH u kojoj tri naroda imaju ista prava u dva entiteta.

DODIK: PRST U OKO SRPSKOM NARODU

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da napad predstavnika Bošnjaka Šefika Džaferovića na predsednika Srbije Aleksandar Vučića, kojeg je optužio da se meša u unutrašnja pitanja BiH, dolazi baš u trenutku kada hrvatski član Predsedništva Željko Komšić, ide u posetu južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji.

- Komšić ide tamo kao u posetu državi, što je direktan prst u oko i Srbiji i RS i celom srpskom narodu i nije u duhu dobrosusedskih odnosa. Takođe, ide bez odluke Predsedništva BiH - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, i pored više puta jasno izrečene poruke da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, u Sarajevu ne splašnjava kampanja protiv Srbije koju optužuju svaki čas za nešto, a sad šalju i Komšića na Kosovo:

- Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači svih aneksa tog sporazuma od kojih je jedan i Ustav. Ako predsednik Srbije izrazi zabrinutost što se krše prava Republike Srpske data Aneksom 4, to nije mešanje u unutrašnja pitanja BiH već legitiman politički nastup.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić