TRAŽE DA ŠMIT PONIŠTI ZAKON! Republika Srpska na udaru Amerikanaca i Bošnjaka zbog usvojenog Nacrta zakona o VSTS RS

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 02. 2022. u 08:12

AMERIKANCI i njihovi sateliti sa zapada, koje u BiH predstavljaju ambasadori UO Saveta za primenu mira u BiH (PIK), bez Rusije naravno, napali su Republiku Srpsku jer je usvojila Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS) RS, a što znači vraćanje nadležnosti iz oblasti pravosuđa sa nivoa BiH na nivo Srpske. Od Srpske se traži poništavanje i povlačenje ovog dokumenta.

ТРАЖЕ ДА ШМИТ ПОНИШТИ ЗАКОН! Република Српска на удару Американаца и Бошњака због усвојеног Нацрта закона о ВСТС РС

Foto: Printskrin ATV

Iako pretnje prema Banjaluci stižu u naletima gde i iz Sarajeva, na čelu sa SDA, traže da Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, odmah reaguju i ponište zakon, politički predstavnici Srpske odbijaju sve pretnje i poručuju da su sve radili u skladu sa ustavom i da nema povlačenja.

Milorad Dodik, srpski član PBiH, poručio je da bez obzira na pritiske Srpska nastavlja sa planiranim aktivnostima.

- Mi ćemo nastaviti da radimo svoj posao. Narodna skupština će sprovesti demokratsku raspravu o VSTS. Mi ćemo to usvojiti u NSRS i taj zakon ćemo realizovati - istakao je Dodik.

Dodik je istakao da kompletna priča PIK i poslanika u Evropskom parlamentu koji su rekli da usvajanje Nacrta zakona o VSTS Srpske nije u skladu sa Ustavom, podvala.

- To je medijska propaganda koja je napravila nered u BiH. Sada ti stranci brane svoje smeće, koje su kreirali pre 10 do 15 godina, antiustavno, bez ikakvih normi. Visoki predstavnik nikad nije imao pravo i mi to upravo govorimo - naveo je Dodik.

Foto D. Gavrić

Ističe da je trebalo ranije da sednu i razgovaraju o problemima Srpske.

- Ipak o tome nema razgovora. Ovde se radi o nastavku političke sile, kao što je cela priča oko Šmita. On je došao ovde, a niko ga nije imenovao - rekao je Dodik.

On je ocenio da reakcija samoorganizovanog antidejtonskog tela koje se zove Savet za sprovođenje mira pokazuje da oni istrajavaju na očuvanju nereda koji su visoki predstavnici godinama proizvodili po BiH i da njima nije stalo do očuvanja Ustava BiH na koji se pozivaju.

- Ovo što rade i saopštavaju je čista propaganda jer znaju da su aktivnosti Narodne skupštine u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom i imaju problem sa tom činjenicom - rekao je Dodik.

Nedeljko Čubrilović, predsednik NS RS, kaže da su usvajanjem Nacrta zakona o VSTS, u potpunosti postupili u skladu sa Ustavom BiH i Ustavom Srpske.

- Visoki sudski i tužilački savet Srpske je postojao i ranije sve dok ga 2002. nije ukinuo visoki predstavnik za BiH i nametnuo Zakon o VSTS na nivou BiH. Visoki predstavnik je i na taj način preuzeo ovlašćenja parlamenta i donosio zakone za koje nije imao legitimno i legalno pravo - rekao je Čubrilović.

Foto OHR

On kaže da zabrinjava površnost i neargumentovanost svih onih koji komentarišu i osuđuju odluke Narodne skupštine koja je i dalje najfunkcionalniji i najefikasniji parlament u BiH.

DODIK I BORELj NA TELEFONU

MILORAD Dodik je rekao je da će imati telefonski razgovor sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom u vezi sa poslednjim saopštenjem PIK o odluci Parlamenta Srpske o VSTS.

- Oni će uraditi isto kao pre 10 godina kao što je uradila Ketrin Ešton, a to je da nas opet prevare. I to na istom pitanju, a to je pravosuđe - istakao je Dodik i naglasio da je Eštonova tada došla u Srpsku i tražila da se prolongira referendum, jer je znala rezultate unapred.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre Pariz 2024?