"ZELENE BERETKE" UZNEMIRILE SRBE: Prijava protiv Hamdije Abdića i Muhameda Švrakića

O. MATAVULj

29. 01. 2022. u 07:13

OPŠTINSKA organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice podnela je krivičnu prijavu protiv Hamdije Abdića Tigra, Muhameda Švrakića i nepoznatih osoba zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti, kao i protivzakonitog formiranja vojnih snaga.

ЗЕЛЕНЕ БЕРЕТКЕ УЗНЕМИРИЛЕ СРБЕ: Пријава против Хамдије Абдића и Мухамеда Швракића

Foto Fejsbuk

Prijava je dostavljena Tužilaštvu BiH i u njoj se navodi da su Abdić, inače ratni komandant 502. brigade Petog korpusa tzv. Armije BiH i Švrakić, predsednik Udruženja građana "Zelene beretke", izazvali uznemirenost i ugroženosti među srpskim žrtvama proteklog rata. Prijava se odnosi na medijske istupe prijavljenih, scene viđene na obeležavanju bitke "Munja 93", i objavljivanje poziva za prijem novih članova "Zelenih beretki".

- Prilikom obeležavanja 29. godišnjice bitke "Munja 93", 11. januara, učesnici marša su nosili ratne zastave i uzvikivali verske pokliče, a većina je nosila vojne uniforme.

Puštane su pesme o bužimskoj brigadi i njenom komandantu Izetu Naniću, a na jednom od snimaka je pesma o 505. bužimskoj muslimanskoj brigadi u kojoj se navodi "U boj kreće, sve do Drine ona stati neće" - navodi se u prijavi, uz pojašnjenje da je marš uživo prenošen na fejsbuk-stranici Udruženja "Nanićevi Bužimljani", gde se mogu naći brojni snimci.

Za Abdića navode da je tokom gostovanja na televiziji "Hajat" izrekao brojne uznemirujuće i ratnohuškačke pretnje, od kojih izdvajaju: "Ovde bez sile nema ništa. Oni se neće sprečiti ako se ne upotrebi sila. Jači smo 100 puta nego što smo bili 1992. godine. Sada imamo institucije i snagu. Kada je u pitanju taj neki unutrašnji sukob, oni nemaju šanse sa nama."

- Imajući u vidu strahote koje je srpski narod preživeo na području zapadnokrajiških opština, ovakvi navodi i istupi kod nas žrtava su izazvali osećaj ugroženosti i uznemirenosti. Nakon operacija 5. korpusa tzv. Armije BiH ostalo je na stotine srpskih žrtava, kompletna sela su popaljena, a Srbi su proterani sa svojih ognjišta - ističe se u prijavi, uz napomenu da je za te zločine u toku postupak pred Sudom BiH.

Hamdija Abdić, Foto Printskrin

Švrakića smatraju odgovornim što je na Fejsbuk stranici Udruženja "Zelene beretke" objavljen poziv za prijem novih članova u tu, kako ističu, paravojnu formaciju.

- Po objavljivanju tih sadržaja Švrakić se pohvalio velikim interesom za prijem u članstvo izjavljujući u medijima da je za 24 sata bilo 15.000 upita za članstvo - navodi se u prijavi.

Muhamed Švrakić, Foto Printskrin

Paravojno organizovanje

U PRIJAVI se citira izjava Muhameda Švrakića u kojoj navodi: "Neprijatelju naše domovine je dovoljno da zna da ima neko ko može napraviti jedinstvo u patriota i neko ko može delovati zajedno sa institucijama u svakoj kriznoj situaciji."

- Time je jasno stavio do znanja da je cilj okupljanja paravojno organizovanje izvan institucija BiH. Time se kod srpskih žrtava opravdano javio osećaj uznemirenosti i ugroženosti - ističe se u prijavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna