ZASMETAO POVRATAK U SARAJEVO: Poruke sa sastanka predsednika Vučića i Dodika naišle na osudu opozicije u Banjaluci

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 01. 2022. u 08:12

JOŠ jedan rat na političkoj sceni Srpske je otvoren.

ЗАСМЕТАО ПОВРАТАК  У САРАЈЕВО: Поруке са састанка председника Вучића и Додика наишле на осуду oпозиције у Бањалуци

Vučić i Dodik. Foto SNSD

Ovog puta je povod bio predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića upućen vlastima RS da se vrate u zajedničke institucije BiH. Opozicija RS na čelu sa SDS i PDP optužuje Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH za izdaju i da je pogazio raniji dogovor iz Narodne skupštine RS.

Iako je Dodik poručio da se Narodna skupština o ovom treba izjasniti, opozicija, kako kažu sagovornici "Novosti", namerno skreće pažnju sa činjenice da je poruka stigla nakon sastanka dvojice predsednika Vučića i Dodika, već se uporno targetira Dodik.

Sanja Vulić, član Predsedništva SNSD, kaže za "Novosti" da su Mirko Šarović i pojedinci iz PDP odavno obgrljeni stranim ambasadama i političkim Sarajevom.

- Svaki čestit Srbin je pozdravio zalaganje predsednika Vučića za Republiku Srpsku. Samo srpski podanici pokušavaju obmanuti javnost. Predsednik Vučić nije ništa naredio, a predsednik Dodik je najavio sednicu Narodne skupštine RS po pitanju eventualnog vraćanja Srba u zajedničke institucije. Podanicima iz opozicije je obećano da će na izborima dobiti mesto srpskog člana Predsedništva, samo ne znam ko će za izdajnike glasati. Nelson, Eskobar, turista Šmit?! Jadno i bedno na šta spadne čovek zarad novca, nekretnina i ostalog imetka. Za predsednika Dodika i nas iz SNSD, Republika Srpska je svetinja.

Branislav Borenović i Mirko Šarović. Foto Slobodna Bosna

Politikolog Vojislav Savić kaže da su aktuelni odnosi Srbije i RS verovatno na dosad najvišem nivou, i to je značajno ohrabrenje.

- Srbija je naš najznačajniji partner, i naš prozor u svet i glas u tom svetu, budući da je DKP mreža BiH samo mrtvo slovo na papiru, i to uglavnom okupirano od strane SDA kadrova koji saradnju čine nemogućom. Vučić sigurno zna zašto je zamolio da se predstavnici Srpske vrate u institucije, ali opet sve to zavisi i od domaćih prilika, od ponašanja Sarajeva, međunarodne zajednice, povlačenja nametnutog zakona itd. - kaže Savić.

- Vlast i opozicija moraju da uspostave minimum nacionalnih interesa oko kojih neće biti dnevnopolitičkih prepucavanja. To što neko misli da će dobiti glas više ako svojeglavo insistira na nekoj politici samo zato da bi se razlikovao od svog političkog suparnika je katastrofalna strategija, koja ne donosi korist na izborima, a sa druge strane može samo učiniti štetu u nacionalnim pitanjima.

Sanja Vulić, Foto SNSD

BORENOVIĆ: MILE SE VRAĆA BAKIRU

"Kakav krah galamdžijske politike", napisao je na tviter-nalogu predsednik PDP Branislav Borenović, o vraćanju u institucije BiH. - Nakon pet meseci busanja u prsa, žestokih reči, još žešćih najava i inicijativa, drug Mile se ponizno vraća svom drugu Bakiru u Sarajevo. A zaključci NS RS i Inckova odluka?

ŠAROVIĆ: OPASNA POLITIKA

- O eventualnom povratku u zajedničke institucije odluku treba da donese Narodna skupština RS i niko drugi. Kestenje iz vatre, kaže Šarović, mi nećemo vaditi, jer ih nismo ni bacali. Na liniji odbrane RS uvek smo bili kao i ovog puta, i nastojali smo da urazumimo vlast da ne srlja i da vuče pametne poteze u ovako delikatnoj situaciji, zbog čega smo sa njihove strane satanizovani u medijima - istakao je lider SDS Mirko Šarović. - Još jednom se pokazalo da je Dodikova politika opasna i bez jasnog cilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024