PRODAJA AKCIJA HET (NI)JE PRIVATIZACIJA: Dokapitalizacija hidrolektrane na Trebišnjici izazvala različite reakcije

D. CURAĆ

15. 01. 2022. u 07:13

NAKON što se pojavila informacija da "Hidrolektrane na Trebišnjici" planiraju da se dokapitalizuje emisijom akcija za 435 miliona maraka na Banjalučkoj berzi za završetak investicije "HE Dabar", u javnosti su se pojavile različite reakcije.

ПРОДАЈА АКЦИЈА ХЕТ (НИ)ЈЕ ПРИВАТИЗАЦИЈА: Докапитализација хидролектране на Требишњици изазвала различите реакције

Tvrde da će Vlada RS biti vlasnik 80 odsto, Foto D. Curać

I dok u opoziciji, pre svega u SDS-u, tvrde da je ovaj model dokapitalizacije u stvari privatizacija HET-a, u tom preduzeću odbacuju bilo kakvu mogućnost promene vlasničku strukture.

- Dokapitalizacija na način kako se najavljuje, prodajom akcija na banjalučkoj berzi, u suštini je privatizacija energetskog sektora Republike Srpske, što bi značilo preuzimanje kontrole nad ključnim resursom. Bilo koji potez ukoliko se bude povlačio od strane vlade ili neke druge institucije po pitanju dokapitalizacije i promene vlasničke strukture mora biti predmet rasprave u Narodnoj skupštini RS - istakao je predsednik SDS Mirko Šarović.

Foto Arhiva

Međutim, Uprava "Hidroelektrana na Trebišnjici" sve je demantovala.

- Priča o privatizaciji je najneistinitija informacija i od toga nema ništa. Vlada Republike Srpske i dalje će biti vlasnik 80 odsto preduzeća, a ostalih 20 odsto su mali akcionari, fondovi i privatna lica. Kroz Elektroprivredu RS i fondove čiji je Vlada vlasnik, obezbedićemo dosadašnji procenat učešća u vlasništvu, dok će ostalih 20 odsto akcionara takođe imati pravo dokupljivanja akcija po istoj ceni od 0,29 KM da zadrže svoj procenat. Tek ako to ne budu želeli, akcije će moći da kupuju ostali zainteresovani, ali ne po istim cenama - istakao je Gordan Mišeljić, direktor "Hidrolektrana na Trebišnjici."

Kada je u pitanju najava federalnog premijera Fadila Novalića o kupovini akcija od strane federalne Elektroprivrede, Mišeljić smatra da se radi o pokušaju ostvarenja političkih poene jer, kako kaže, ta Elektroprivreda ima brojne druge problema i sumnja da ima mogućnost da investira u HET.

PRAVO PREČE KUPOVINE

I MALI akcionari, koji imaju 20 odsto akcija u HET-u, smatraju da će ovim načinom dokapitalizacije biti oštećeni.

- Teško je očekivati da će ijedan mali akcionar uložiti i jednu dodatnu marku tamo gde ga u kontinuitetu šikaniraju - rekao je Tripko Krgović iz Udruženja manjinskih akcionara.

Međutim, u HET-u i to negiraju i kažu da će imati pravo preče kupovine po 0,29 KM i mogu u istom procentu kuputi akcije. Ukoliko se na to ne odluče biće umanjeno njihovo vlasništvo, ali zbog dokapitalizacije preduzeća postojeće akcije vredeće znatno više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!