CVIJANOVIĆ ZA IZRAELSKI LIST: Republika Srpska ne umanjuje razmere zločina u Srebrenici

Tanjug

05. 12. 2021. u 22:42

PREDSEDNICA Republike Srpske Željka Cvijanović u intervjuu za izraelski list Harec negirala je da vlada RS pokušava da umanji razmere zločina u Srebrenici i naglasila da se protivi zakonu o negiranju genocida jer ga je nametnuo međunarodni predstavnik, umesto da su ga uvele domaće institucije.

ЦВИЈАНОВИЋ ЗА ИЗРАЕЛСКИ ЛИСТ: Република Српска не умањује размере злочина у Сребреници

Foto: RTRS

List Harec tvrdi da je predsednica RS, koja je intervju dala dok je prošle nedelje boravila u Izraelu, snažno odbacila optužbe za negiranje genocida i citira Cvijanović da je rekla da "nema negiranja genocida i da nije bilo negiranja genocida".

Međutim, list ukazuje da je Cvijanović u više navrata odbila da odgovori na pitanje da li veruje da je u Srebrenici počinjen genocid.

Navodi i da je rekla da njeno protivljenje zakonu o negiranju genocida potiče od činjenice da ga je uveo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a ne domaće institucije.

- Naša reakcija nema veze sa sadržajem zakona. Čak i da je to zakon o oblacima ili, ne znam, o vetrovima ili nečem sličnom, naša reakcija bi bila ista - navela je Cvijanović.

Na pitanje da li u načelu odobrava zakon, Cvijanović je u više navrata rekla da se zalaže za razgovore između različitih etničkih grupa u BiH o tome kako se nositi s tim pitanjem.

Međutim, kako piše izraelski list, ona je odbila da kaže koji bi stav zauzela u okviru takvog unutrašnjeg dijaloga.

List piše da je predsednica RS rekla da njena vlada nije učestvovala u negiranju genocida, već da je insistirala na tome da se svaka žrtva sukoba jednako pamti.

- Nikada ne želimo da politizujemo nijednu smrt. Bosna ne može da napreduje jer i danas samo razgovaramo o tim stvarima umesto da razgovaramo, na primer, o našim kapacitetima u energetskom sektoru, koi je ogroman u regionu - navela je Cvijanović.

Ocenila je i da se stalnim razgovorom o ovoj temi "ne možemo da gledamo u budućnost".

List podseća da je komisija kojom predsedava izaelski profesor Gideon Grajf pre nekoliko meseci objavila izveštaj u kojem je osporila tvrdnje da je u Srebrenici počinjen genocid i navodi da je Cvijanović rekla da vlada nije organizovala taj tim i da institucije RS ''''nemaju veze sa izveštajem".

- Vlada je želela tim stručnjaka da vidi šta se dešavalo tamo, ali to nije bilo oruđe vlade - rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je orjentisana ka budućnosti i poručila da je potreban dijalog "da bismo imali budućnost".

- Da bismo dijalog, morate da imate partnere. Da biste imali partnere, morate da sednete zajedno i razgovarate o svim tim stvarima sa njima: prošlosti, sadašnjosti, budućnosti - poručila je Cvijanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)