RUDARI PROSLAVILI MRATINDAN: Svečano u Rudniku i Termoelektrani ,,Ugljevik''

B. MILOŠEVIĆ

24. 11. 2021. u 15:59

POVODOM Dana rudnika i TE Ugljevik, i krsne slave Svetog Stefana Dečanskog-Mratindana, kod spomen obeležja poginulim rudarima RiTE „Ugljevik“ u proteklom otadžbinskom ratu, služen je parastos i položeni venci za 47 radnika ovog preduzeća, koji su kao borci Vojske RS,svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

РУДАРИ ПРОСЛАВИЛИ МРАТИНДАН: Свечано у Руднику и Термоелектрани ,,Угљевик

Foto: B. M.

- Ovaj dan nije slučajno odabran za slavu RiTE, jer je toga dana 1995 godine, samo tri dana nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ovde pokrenuta proizvodnja struje, što je bilo od izuzetnog značaja za celu Republiku Srpsku - podseća Slobodan Marković, izvršni direktor za opšte poslove na TE „Ugljevik''.

- Na tu činjenicu smo posebno ponosni, kao i na to, da naše preduzeće vodi konstantnu brigu o svim porodicama poginulih boraca, i da je iz svake takve porodice u našem preduzeću zaposlen bar po jedan član. U radni odnos je primljeno 130 radnika koji su iz boračke populacije, i sve te porodice su stambeno zbrinute. Trenutno, deca koja se školuju, a potiču iz porodica poginulih radnika, primaju 16 stipendija - kaže Marković.
Jovan Marinković, predsednik Boračke organizacije Ugljevika, pohvalio je napore koje Rudnik i Termoelektrana ulažu, kada je u pitanju zbrinjavanje porodica poginulih radnika ovog preduzeća.
-Poginuli borci koji su dali živote za stvaranje RS, zaslužuju da ih se sećamo i pomolimo za njihove duše, a da se pobrinemo, da njihove porodice žive dostojanstveno. Rudnik i TE „Ugljevik'' pomaže porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide i demobilisane borce, a velika većina njih je našla posao u ovom preduzeću. U Ugljeviku imamo i preduzeće „Bors preporod'' koje je formirala boračka organizacija Ugljevika i koje zapošljava pedesetak radnika, a posao nam svake godine obezbeđuje Ri TE „Ugljevik'' -  kaže Marinković.
Lomljenjem slavskog kolača, uz prisustvo episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, kuma slave Siniše Zekića, brojnih gostiju i zaposlenih u Rudniku i TE Ugljevik, proslavljena je krsna slava Sveti Stefan Dečanski-Mratindan.
-Termoelektrana i u ovoj godini ispunjava sve zadate planove,koji su optimistički projektovani,pa računamao da do kraja godine proizvedemo više od 1.600 gigavat časova električne energije. I dalje držimo primat u proizvodnji struje u Republici Srpskoj. Za 2024. godinu planirali smo krupne investicije i kapitalni remont, što će Termoelektrani omogućiti nesmetan rad do 2050 godine - rekao je Čedomir Stojanović, direktor Rudnika i TE „Ugljevik''.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024