NA FERATI "VISILO" 3.000 GOSTIJU: Turistički radnici sa Sokoca zadovoljni posetama Crvenim stijenama ove godine

R. Milović

15. 11. 2021. u 10:15

FERATA sa dva viseća mosta, duga 350 metara, izgrađena na Crvenim stijenama, u srcu Romanije, opravdala je očekivanja turističkih radnika iz Sokoca.

НА ФЕРАТИ ВИСИЛО 3.000 ГОСТИЈУ: Туристички радници са Сокоца задовољни посетама Црвеним стијенама ове године

Crvene stijene na Sokocu, Foto R. M.

- Do izgradnje ferate, Crvene stijene je malo ko posećivao, a ove godine je po rečima naših vodiča Miroslava Divčića i Stefana Bajagića, to stanište sa pećinom čuvenog hajduka - Starine Novaka, posetilo blizu 3.000 turista. Oni su bili i gosti Planinarskog doma izgrađenog na vrhu planine. Dolazili su nam u goste turisti na "zmajevima", paraglajderima, motorima raznih marki i tipova, a punu aktivnost je imao i Aero-klub Sokolac - ističe Brankica Bašić, direktor TO Sokolac.

Turisti koriste i usluge Aero-kluba Sokolac, Foto Privatna arhiva

Pažnju turista je privukao i suvenir Sokoca u obliku "glasinačkih kolica" iskopanih ovde, daleke 1880. godine, prilikom izgradnje puta Sarajevo - Rogatica - Višegrad, koji je išao delom teritorije Sokoca, a gradila ga Austrougarska.

- Original se nalazi u Prirodnjačko-istorijskom muzeju u Beču. Izgrađen je od bronze i ukrašen čudnovatim pticama, a po svemu sudeći je služio kao kadionica, težak oko jednog kilograma. U saradnji sa lokalnom samoupravom radimo na tome da ga vratimo u Sokolac, jer je to naša kulturno-istorijska baština, ili bar replike tih artefakata - kaže direktorka TO Sokolac.

Foto Privatna arhiva

NEDOSTAJU SUVENIRI

"GLASINAČKA kolica", vernu kopiju u gipsu je uradio akademski slikar Mladen Đajić iz Sokoca, u nekoliko primeraka, pa su brojni turisti ostali uskraćeni za zvanični suvenir Sokoca, a opravdanje da nije bilo novca za njegovu izradu, "ne pije vode", tim pre što je turizam, u Strategiji razvoja Sokoca 2020-2030, uzeta za okosnicu razvoja te lokalne zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DENISOVIH 9 CILJEVA DO UKIDANJA RS: Novosti otkrivaju - Kako su Bošnjaci u UN branili svoju Rezoluciju o Srebrenici (FOTO)