SMANJUJU ZARADE TRGOVACA: Vlada Republike Srpske namerava da ograniči marže na osnovne životne namirnice

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 11. 2021. u 07:25

RAST cena životnih namirnica u Republici Srpskoj koje su proteklih meseci "probile plafon", naterale su Vladu RS da reaguje.

СМАЊУЈУ ЗАРАДЕ ТРГОВАЦА: Влада Републике Српске намерава да ограничи марже на основне животне намирнице

Foto: Novosti

Za početak, smanjiće se zarade prometnika, odnosno marže. Prema planu Vlade, na današnjoj sednici (četvrtak) biće usvojena odluka da se marže na životne namirnice smanje za dva odsto, odnosno izmeniće se Uredbe o maržama kojima je predviđeno njeno ograničenje za osnovne životne namirnice.

Premijer RS Radovan Višković pojasnio je da je do sada maksimalna marža u veleprodaji i maloprodaji bila 10 odsto, odnosno osam, a da će ovim izmenama biti osam, odnosno šest odsto.

Kako kažu sagovornici "Novosti", odluka Vlade da smanji marže imaće trenutne rezultate na terenu, ali ne u tolikom obimu da se može pričati o velikom rasterećenju kućnog budžeta.

- Potrošačka korpa četvoročlane porodice biće sa smanjenjem marži jeftinija za oko 20 maraka. Iako će doći do blagog pojefitinjenja životnih namirnica, to nije dugoročno rešenje - smatra Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja za zaštitu potrošača "Don".

Goran Račić, Foto: Nezavisne novine

Marićeva navodi da se mora više ulagati u domaću proizvodnju, jer tako se može regulisati cena životnih namirnica i da one domaće proizvodnje budu jeftinije na tržištu.

- Znamo da je cena ulja i piletine uvećana za 100 odsto u proteklih nekoliko meseci, a sve zbog toga što se i ulje i piletina uvoze na naše tržište. Ugušili smo domaću proizvodnju koja nije u dovoljnoj meri zaštićena podsticajima. Imamo preduslove da ojačamo domaću proizvodnju, ali sve dok je uvozni lobi jači od domaćeg to je teško uraditi - ističe Marićeva.

Prema njenim rečima, povećanjem podsticaja za domaću proizvodnju postiglo bi se da domaći proizvođači budu konkurentniji sa cenom na tržištu.

- Ne može biti jeftinije uvezeno ulje u trgovačkim lancima od onog koje je proizvedeno kod nas. Isto važi i za druge proizvode - kaže Marićeva.

Predsednik banjalučke Područne privredne komore Goran Račić kaže da smanjenje marži slabi ekonomsku poziciju i prihode privrednika, a to će se reflektovati na ekonomiju RS.

- Nažalost, RS ne može da utiče na rast cena životnih namirnica, jer su to svetski trendovi. Rast cena energenata i sirovina vuče poskupljenja. Talas poskupljenja je prekrio Evropu, a zakačio je i nas - pojašnjava Račić.

Račić kaže da je jedino dugoročno rešenje da građani ne osete značajno povećanje cena životnih namirnica, rasterećenje privrede i povećanje plata.

- Srpska nema značajnu proizvodnju kojom može da utiče na tržište i cene koje rastu.

Takođe, problem je i što nemamo robne rezerve. Ostaje nam samo da rasterećujemo privredu i povećamo plate - kaže Račić.

Trgovci u Srpskoj kažu da odluka o smanjenju marži ide preko njihovih leđa.

- Ovo znači da ostajemo bez stotina hiljada maraka, a to će osetiti i budžet RS, jer će se manje novca slivati u državnu kasu - poruka je prometnika.

Na spisku ulje, brašno, lekovi

PROIZVODI koji spadaju u osnovne životne namirnice u Srpskoj su so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, margarin, pasterizovano mleko, jogurt, pšenično brašno, hleb, šećer, hrana za dojenčad i hrana za bebe, lekovi.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)