ŠMIT POKAZAO DA RADI ZA SARAJEVO: Visoki predstavnik se uzalud spremao za sednicu SB UN, u raportu Banjaluku krivi za haos

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 11. 2021. u 07:00

PRVO pojavljivanje Kristijana Šmita kao visokog predstavnik u BiH u Savetu bezbednosti UN ne ide po planu.

ШМИТ ПОКАЗАО ДА РАДИ ЗА САРАЈЕВО: Високи представник се узалуд спремао за седницу СБ УН, у рапорту Бањалуку криви за хаос

Foto AP

Rasprava o situaciji u toj zemlji, provobitno planirana za utorak, odložena je za sredu, jer su se Rusija i Kina, koje Šmitu nisu ni dale "zeleno svetlo" za imenovanje, usprotivile njegovom obraćanju na sednici.

Uporedo sa konsultacijama iza zatvorenih vrata oko izlaska iz ove situacije, tokom dana trajala je i rasprava u javnosti o samom Šmitovom izveštaju.

Političarima iz Republike Srpske odmah je zapalo za oko to što Šmit boravi u BiH manje od dva meseca, a već je spremio "detaljan" izveštaj na 34 strane. A kada se pogleda sadržaj izveštaja visokog predstavnika bez međunarodnog legitimiteta, kako ga zovu u RS, jasno se vidi u kom smeru će da deluje.

Foto Tanjug

Naime, u izveštaju koji se pojavio u javnosti Šmit je napisao, ili su mu napisali u Sarajevu, kako kažu sagovornici "Novosti", da je Republika Srpska apsolutni krivac za aktuelno katastrofalno političko stanje u BiH, dok se bošnjački političari i Federacija BiH amnestiraju od bilo kakvih negativnosti.

Ovako jednostran izveštaj je dokaz, kako kažu naši sagovornici, da Sarajevo upravlja i Šmitom, i da se tako nastavlja tradicija da bošnjačka politika odmah na početku mandata "kupi" visokog predstavnika. Zato je i Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, imenom i prezimenom, prozvan čak 61 put!

Komentarišući ovaj raport, Dodik je izjavio da Šmit nema nikave nadležnosti i da je visoki predstavnik okupator:

- Visoki predstavnik nema više šta da traži u BiH. Ovaj put na sednici SB UN se definitivno odlučuje da li ima ili nema visokog predstavnika u BiH. Mislim da ga nema i neće ga ni biti! Sve što bi doneo i pretnje da bi koristio bonska ovlašćenja - neka koristi, to nema nikakvog značaja u Republici Srpskoj.

Foto Avaz

 

Dodik je ponovio da Šmit treba da ode u Savet bezbednosti UN i pribavi potvrdu da je imenovan, a "onda će se ovde razgovarati":

- Šmit je isključivo u funkciji muslimana i sprovođenja njihove politike u BiH. Ono što je napisao je klevetanje Srba i Republike Srpske i ponešto Hrvata. Njegov izveštaj je pun laži, netačnosti i spekulacija i zato neće proći u SB UN.

S druge strane Radovan Kovačević, portparol SNSD, kaže za "Novosti" da Šmit nije napisao apsolutno ništa u izveštaju, kao što nije pisao ni njegov prethodnik Valentin Incko:

- Ovakvu vrstu izveštaja pišu najradikalniji struje unutar bošnjačke političke političke struje. Svako ko se razume u politiku u BiH to vidi u izveštaju.

Prema rečima Kovačevića, evidentno je da je Šmitov izveštaj najradikalniji ikada napisan u OHR, i najjednostraniji:

- Ovaj nazovidokument favorizuje bošnjačke političke predstavnike, a okrivljuje Dodika i predstavnike Republike Srpske za sve probleme u BiH. Očigledno da Šmit, bez obzira na to kako se predstavljao, nije političar koji može doprineti poboljšanju odsnosa u BiH. Nažalost, biće isključivo dodatni faktor razdora. 

Navodno zabrinut za "Dejton"

U IZVEŠTAJU Šmit, između ostalog, ističe da kao visoki predstavnik i konačni tumač Opšteg okvirnog sporazuma za mir, ocenjuje da vlasti RS već ozbiljno krše Sporazum i spremne su da ga dalje krše, potencijalno uzrokujući nepopravljivu štetu:

- Ako uspeju u ovom poduhvatu, vlasti RS bi uspostavile novi ustavni i pravni okvir kojim se RS uklanja iz dejtonske arhitekture, posebno iz ustavnog poretka BiH, koji je sinonim za secesiju. Ignorisanje ili umanjivanje važnosti ovakvog stanja stvari - moglo bi imati opasne implikacije za region i šire.

Sporan status

NAJVEĆA rasprava se vodi oko statusa viskog predstavnika, jer u svakoj rezoluciji koja se ticala obnove mandata, spominjao se i visoki predstavnik, a to je sada predmet rasprave, jer Rusija i Kina ga kao takvog ne priznaju. Vodi se, što bi se reklo, rovovska borba, i to vrlo vrlo žustra. BiH tu ne učestvuje, mi se ne pitamo ništa. Raspravlja se i o tekstu same Rezolucje i o formatu celokupne sednice - izjavio je ambasador BiH pri UN Sven Alkalaj.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove