SUDIJA OSUĐEN NA 16 MESECI ZATVORA: Kćerki nezakonito prodao stan

O. MATAVULj

20. 10. 2021. u 17:24

OKRUŽNI sud u Banjaluci na 16 meseci zatvora osudio je Dragana Borovčanina (69), nekadašnjeg v.d. predsednika Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, jer je nezakonitom odlukom omogućio ćerki da za 18.381KM kupi stan, vredan 55.145KM.

СУДИЈА ОСУЂЕН НА 16 МЕСЕЦИ ЗАТВОРА: Кћерки незаконито продао стан

Okružni privredni sud Istočno Sarajevo

Kako je saopšteno iz suda Borovčanin je oglašen krivim za krivično delo povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca.

U optužnici se navodilo da se radilo o stanu od 40,65 kvadrata koji se nalazi u Istočnom Novom Sarajevu. Stan je bio u vlasništvu firme ”Rankom-inžinjering” iz Bijeljine koji je, na osnovu rešenja o izvršenju, firma ”Željeznica” doo Istočna Ilidža putem suda tražila radi namirenja duga.

- Borovčanin je 7. avgusta prošle godine postupajući kao sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu u izvršnom postupku, u nameri da svojoj kćerki pribavi korist i omogući joj kupovinu jednosobnog stana koji je bio predmet izvršenja, za trećinu tržišne vrednosti kćerki prodao predmetnu nepokretnost - saopštilo je ranije Republičko tužilaštvo.

Tužilaštvo je navodilo da je Borovčanin time direktno prekršio odredbu 88. Zakona o izvršnom postupku koji propisuje da kupac nepokretnosti, koja je predmet izvršenja, ne može biti sudija ili drugo lice koje službeno učestvuje u postupku prodaje, kao ni njihov supružnik, ukoliko nije suvlasnik, i s njima povezana lica (preci, potomci, braća i sestre i njihovi supružnici) izvršenik i njegov supružnik, niti osoba koja po zakonu ne može steći nepokretnost koja je predmet izvršenja.

- Donošenjem nezakonite odluke o prodaji i dosudi predmetne nepokretnosti, na drugom ročištu za javno nadmetanje, kada se nepokretnost može prodati do jedne trećine vrednosti utvrđene zaključkom o prodaji, proizilazi jasna namera sudije da svojoj kćerki pribavi korist na način da joj omogući da stan koji je procenjen na iznos od 55.145 KM kupi za cenu od 18.381 KM - navodilo je tužilaštvo.

Nakon što je B. Đ. uplatila celokupan iznos cene, Borovčanin je 1. septembra prošle godine doneo nezakonito rešenje o dosudi kojom je stan prodao svojoj kćerki. Potom je naložio Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) u Istočnom Novom Sarajevu da izvrši upis prava vlasništva nad stanom u korist kupca sa 1/1 dela. Na osnovu toga RUGIP je dozvolio upis prava svojine u korist B. Đ., ali je 5. februara to rešenje poništeno i određeno je ponavljanje postupka. Naime, u međuvremenu je utvrđeno da je 2010. godine ”Rankom-inžinjering” stan prodao licu M. G.

Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Osuđeni Borovčanin kao sudija je radio više od 20 godina. U karijeri je radio u Osnovnom sudu u Sokocu, Opštinskom sudu u Sarajevu, te kao advokat. Za v.d. predsednika Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu imenovan je u junu 2019. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DENISOVIH 9 CILJEVA DO UKIDANJA RS: Novosti otkrivaju - Kako su Bošnjaci u UN branili svoju Rezoluciju o Srebrenici (FOTO)