NE BIH ŽRTVOVAO MIR! Milorad Dodik kaže da su aktivnosti RS političkog karaktera

O. M.

18. 10. 2021. u 10:18

SRPSKI član PBiH Milorad Dodik izjavio je da nikada ne bi žrtvovao mir za Republiku Srpsku, naglašavajući da su sve aktivnosti koje Srpska preduzima političkog i pravnog karaktera i da se izvan toga neće ići.

НЕ БИХ ЖРТВОВАО МИР! Милорад Додик каже да су активности РС политичког карактера

Milorad Dodik, Foto Foto D. Pozderović

- Uvek sam govorio da mir ne bih žrtvovao za Republiku Srpsku, posebno ne ako svi znamo šta se desilo kada je Alija Izetbegović žrtvovao mir za BiH - rekao je Dodik u intervjuu za Srnu.

On kaže da Srpska ne traži ništa od onoga na šta nema pravo.

- Sve što pripada BiH po Ustavu biće njeno i mi ćemo to poštovati. Sve što po Ustavu nije u nadležnosti BiH moraće biti vraćeno Republici Srpskoj - istakao je Dodik.

On kaže da Bošnjaci ne žele da pregovaraju i razgovaraju ni o jednoj nadležnosti koja im je data oduzimanjem od RS. Zbog toga smatra da je za sve u BiH najbolje da se vrate na "fabrička podešavanja".

Podsetio je da je rat završen tako što je Srpska odustala od nezavisnosti, ali i tako što joj je Ustav, odnosno Aneks 4 dao dovoljno jaku autonomiju da se kaže "u redu, potpisujemo".

- Od tada, u kontinuitetu, imamo brutalnu otimačinu nadležnosti, koja nikada ne bi bila provedena u redovnoj proceduri. Da su Srbima 1995. rekli ovo je novo ustrojstvo BiH i ponudili nam ovo što imamo danas, rat ne bi bio završen, niti bismo potpisali taj sporazum - tvrdi Dodik.

Naglasio je da su kreatori Ustava BiH tačno znali šta je mera mogućeg i da samo takva BiH ima šansu da se kako-tako kreće u političkom i ekonomskom smislu.

- Kada su počele intervencije visokog predstavnika, to je bio kraj svih šansi da BiH uspe - rekao je Dodik.

Stranci odlučuju

MILORAD Dodik kaže da o životima građana u BiH odlučuju četiri stranca i to visoki predstavnik i troje sudija Ustavnog suda.

- To nema nigde u svetu. Ne želim da živim u takvoj državi, niti želim da mene smatraju odgovornim, a da odluke donose drugi - kaže Dodik.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024